15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Nogometno svetovno prvenstvo 2026 bodo gostile ZDA, Kanada in Mehika

ZDA, Kanada in Mehika bodo gostile nogometno svetovno prvenstvo leta 2026, je danes na zasedanju v Moskvi odločil kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa). V odločilnem glasovanju je skupna severnoameriška kandidatura prejela več glasov kot kandidatura edinega protikandidata Maroka – izid je bil 134:65.

Prvenstvo 2026 je prvo, o katerem so na glasovanje odločale vse članice Fife namesto izvršnega odbora. Gre za spremembo, uvedeno po številnih korupcijskih škandalih, ki so Fifo zaznamovali pri prejšnjih izborih gostiteljev. Obenem je to prvo SP, na katerem bo nastopilo kar 48 držav, ter prvo v ZDA, ki bodo gostile večje število tekem po letu 1994.

Mehika je SP že gostila v letih 1970 in 1986, Kanada pa še nikoli. Maroko pa se je že petič neuspešno potegoval za organizacijo SP; prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki ostaja zaenkrat edino na afriški celini. Kljub temu so Maročani po glasovanju tekmecem športno čestitali za zmago.

Na SP 2026 bodo reprezentance odigrale kar 80 namesto dozdajšnjih 64 tekem. 48 ekip bo razdeljenih v 16 predtekmovalnih skupin s po tremi reprezentancami, 32 ekip pa bo napredovalo v drugi del na izpadanje.

Kot rečeno, bodo ZDA gostile največ tekem, kar 60, Mehika in Kanada pa po 10. Na dan odprtja bodo tekme na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, prizorišče finala pa še ni določeno, a morebitni kandidati so Dallas, Los Angeles in New York.

Na dodeljeno prvenstvo se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil velik podpornik projekta. “Čestitke. Velik rezultat zelo dobrega dela,” je zapisal na Twitterju. Ta je šel v predvolilnem boju celo tako daleč, da je posameznim državam celo grozil z odvzemom podpore, če ne bodo glasovali za kandidaturo ZDA. Zaradi tega je bil na kongresu tudi tarča kritik.

Bržkone ni skrivnost, da so v Fifi prevladali tudi finančni interesi, saj je severnoameriška trojica organizatorjev obljubila velikanske prihodke v primerjavi s skromnim Marokom. Gre za skoraj 15 milijard dolarjev, kar je še enkrat več, kot lahko ponudi severnoafriška država. “Nedvomno smo našli zelo močne in solidne partnerje,” je ob čestitkah ZDA, Kanadi in Mehiki dejal predsednik Fife Gianni Infantino, ki je danes napovedal, da se bo na naslednji volilni skupščini še drugič potegoval za mesto prvega moža Fife.

Kaj si kdo misli o predstavitvi kandidatur, ostaja odprto. Mehika, ZDA in Kanada so se predstavile kot odprte države, tudi za migracije. Delegate pa je nagovoril reprezentant Alphonso Davies, ki se je rodil v Liberiji, od koder je zbežal v Gano.

Letošnje SP se jutri začenja v Rusiji, čez štiri leta pa bo najboljše izbrane vrste na svetu gostil Katar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine