9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Nogometni svet zavit v črnino: nekdanji argentinski virtuoz Maradona umrl po srčnem napadu!

V 61. letu starosti je na svojem domu v Tigreju v Buenos Airesu po srčnem napadu umrl nekdanji sloviti argentinski nogometaš Diego Armando Maradona, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

 

 

Maradona je bil v začetku meseca operiran na možganih zaradi krvnega strdka, 11. novembra pa je bil po okrevanju izpuščen v domačo oskrbo.

Medije je o smrti legende obvestil Maradonin tiskovni predstavnik. Svetovne tiskovne agencije so sicer pred tem skoraj sočasno pošiljala prva sporočila, da je Maradona, ki je doživel srčni napad, v kritičnem stanju, kar je prinašalo še kanček upanja, da bo sloviti Argentinec morda vseeno preživel. A je sledil šok, ki je pustil v veliki žalosti množice južnoameriških navijačev in ljubiteljev nogometa po vsem svetu.

Nekdanji argentinski reprezentant in svetovni prvak je bil nazadnje trener argentinskega kluba z imenom Gimnasia de La Plata. Na klopi katerega je bil skoraj do zadnjega.

Svetovno slavo in kultni status je v srcih ljubiteljev nogometa doma v Argentini in po svetu dobil s svojimi dejanji in igrami na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986, ko je z roko dosegel gol proti Angliji. V medijih je tako Maradonina roka dobila vzdevek kar Božja roka. Gre za besedno zvezo, ki jo je uporabil sam legendarni nogometaš. Na tem zaključnem turnirju so Argentinci osvojili naslov svetovnih prvakov, v velikem finalu so premagali Nemce s 3:2.

Maradona je v svoji bogati nogometni karieri igral za Argentinos Juniors, Boco Juniors, Barcelono, Napoli, Sevillo ter Newell’s Old Boys.

Kot trener je delal v Mehiki, Združenih arabskih emiratih in rodni Argentini. Med letoma 2008 in 2010 je bil tudi selektor argentinske reprezentance.

Z brazilskim virtuozom Pelejem sta bila udeležena v svojstveni tekmi po koncu njune nogometne poti, kdo si lahko lasti naslov najboljšega nogometaša na svetu vseh časov. Ta bitka, ki seveda ni bila bitka, se je okrepila v zadnjem času z velikim rivalstvom med zvezdnikoma sodobnega nogometa Argentincem Lionelom Messijem in Portugalcem Cristianom Ronaldom.

Maradona je umrl 26 dni po praznovanju svojega 60. rojstnega dne. Na svoj rojstni dan, 30. oktobra, ki ga je preživel delovno, ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju.

Pred prvo tekmo Gimnasie po koronskem premoru je sicer na kratko prišel na stadion, kjer je prejel čestitke in darila. Vendar sta ga morala med hojo podpirati dva spremljevalca. Nato pa so mu med bolj kot ne rutinskim pregledom, v bolnišnico je šel zaradi izčrpanosti, odkrili strdek v možganih. Operativni poseg, ki ga je opravil njegov osebni zdravnik, je uspel in Maradono so poslali v domačo oskrbo, pod zdravniškim nadzorom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine