8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nogometni prvoligaši začenjajo s pripravami na spomladanski del sezone

V tem tednu začnejo nogometni prvoligaši po obveznem testiranju s pripravami na spomladanski del sezone. Izjema je le Maribor, ki bo s pripravami začel naslednji teden. Počitek po jesenskem delu je bil zelo kratek, saj se je sezona zaradi situacije v zvezi s koronavirusom podaljšala v drugo polovico decembra. Tudi začetek letošnje sezone je bil mesec dni kasneje kot ponavadi, v drugi polovici avgusta.

 

Ta del sezone je najtežji za igralce. Trenerji delajo se predvsem na fizični pripravi igralcev, trenira se veliko, prostih dni je malo. Ustvarja se fizična baza igralcev, brez katere v profesionalnem športu seveda ne gre. 

Zelo hitro bo sledilo tudi uigravanje ekip, prijateljske tekme, kjer bodo trenerji preizkušali taktične zamisli in izbirali najboljšo enajsterico za prvenstvene tekme.

Trenerji so pri tem delu pozorni na več zadev. Zelo pomembno je, da ekipo dobro fizično pripravijo. Po drugi strani pa morajo paziti, da igralci v prvenstvo vstopijo sveži, spočiti. Včasih se zgodi, da so igralci pretrenirani, kar se odraža v tako imenovanih “težkih” nogah. Takrat igralci ne morejo dati maksimuma. Zelo važno je tudi vpeljati sistem, v katerem ekipa igra. In pa seveda najti optimalno formo igralcev. V času igranja prvenstvenih tekem se vzpostavi nekoliko drugačnejši režim treniranja kot v pripravah. Časa za večje popravke takrat ni veliko.

Vreme za treniranje je za januar zelo ugodno. Ekipe lahko brez problemov trenirajo tudi zunaj. Srečo z vremenom so imele ekipe tudi v jesenskem delu prvenstva. Nekaj tekem je bilo sicer zaradi slabih pogojev na igriščih preloženo in odigrano kasneje. Le ena tekma pa je bila prestavljena na letošnje leto.

Spomladanski del prvenstva se začne trinajstega februarja, ljubljanski Bravo in sežanski Tabor bosta prestavljeno tekmo jesenskega dela odigrala teden dni prej.

Večina ekip je zaenkrat v podobni sestavi kot jeseni. Pri prvouvrščenem Mariboru z izjemo odhoda Mitje Vilerja zaenkrat ni sprememb, prav tako ne pri drugouvrščeni Olimpiji in še enem ljubljanskem prvoligašu Bravu. Do sedaj je bilo največ sprememb pri Celju, kjer je dosedanjega prvega trenerja Dušana Kosiča zamenjal bivši češki reprezentant Jiri Jarošik, trenerja vratarjev Amela Mujčinovića  Aleksander Šeliga, odšel je tudi pomočnik trenerja Jasmin Jerić. Igralca Roman Bezjak in Nino Pungeršek sta dobila proste roke. Prišli so Jure Matjašič iz Aluminija,  Ester Sokler iz drugoligaša Brežic, Anel Hajrić iz belgijskega Lokerena, Nino Kukovec iz italijanske Fiorentine. V Muro je iz Aluminija prišel Mihael Klepač, iz druge ekipe zagrebškega Dinama pa Samsondin Ouro. Koper so okrepili Mitja Viler, ki je zadnje desetletje igral v Mariboru, brazilski vezist Victor Juffa ter Albanec Allesandro Ahmetaj. Tabor iz Sežane je objavil odhoda Maria Babića in Maria Zebića.  Domžale je zapustil izkušeni napadalec Predrag Sikimić. Aluminij je izgubil omenjena Klepača in Matjašiča, iz litovskega Žalgirisa  je prišel nekdanji igralec velenjskega Rudarja Klemen Bolha.  Gorico je zapustil Španec Diego Bardanca.

Ker zimski prestopni rok za profesionalne nogometaše traja do petnajstega februarja, bo do sprememb prav gotovo še prišlo. Tudi pri klubih, ki do sedaj pri prestopih še niso bili aktivni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine