11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nogometaši Domžal znova hit letošnjega državnega prvenstva, Mariborčani pa spet povprečni

Piše: Samo Vidovič

V prvi tekmi 25.kroga sta se na stadionu v Fazaneriji pomerila Mura in Aluminij.
V prvem polčasu je bila igra izenačena, tekma dokaj povprečna. Priložnosti ni bilo veliko. Prvi so v osmi minuti zapretili gostje. Jakšič je iz bližine z glavo streljal točno v domačega vratarja Obradovića.
Mura je povedla v 30 minuti, po hitri akciji je Pucko z leve strani podal pred gol, Kouter pa je s treh metrov žogo preusmeril v prazen gol.  Muraši so se v drugem polčasu pomaknili nekoliko nazaj in prepustili iniciativo Aluminiju. Poskušali so preko kontranapadov zaključiti tekmo. Aluminij je bil blizu izenačenja v 68 minuti. Po akciji Jakšića in Čermaka je Flakus Bosilj z desetih metrov streljal, Obradović je s skrajnimi močmi obranil. Minuto kasneje je neuspešno poskušal še Kim.
Potem pa v 76 minuti odločitev. Bobičanec je streljal z razdalje, žoga je pred gostujočim vratarjem Janžekovičem odskočila in ga presenetila. Moral bi bolje posredovati.
Bobičanec je v 84 minuti zadel prečko, Cipot pa je v zadnji minuti po odličnem prodoru in podaji Karničnika streljal čez gol.
Zmaga Mure z 2:0 je zaslužena. Druga zaporedna zmaga jih drži blizu obeh vodilnih ekip. Zmagali so na podoben način kot prejšnji teden. S poudarkom na čvrsti, dobro organizirani obrambi in hitrimi prehodi v napad. Predvsem slednje jim je dobro uspevalo šele v zadnjih petnajstih minutah, ko se je Aluminij čisto odprl. Igra še ni povsem na želenem nivoju, a v tem trenutku so najvažnejše tri točke.
Aluminij je bil enakovreden, imel je na momente iniciativo, večjo posest žoge. Ampak vse to je zaman. Že četrto tekmo zapored niso dali gola. Enostavno nimajo razpoloženega strelca, tudi prekinitve jim zadnje čase ne gredo. V naslednjih tekmah bodo morali izboljšati učinkovitost, drugače točk ne bo.
Maribor je v Gorici od začetka pritisnil na domačine in v enajsti minuti dal gol. Po kombinaciji Kronavetra in Klinarja je domači vratar Marjanović strel Vrhovca obranil, Mlakar pa je odbito žogo poslal v nebranjeni del mreže.Gorica je izenačila v 24 minuti. Po predložku Široka se je ob neodločnih osrednjih branilcih gostov najbolje znašel Cooley in z močnim strelom s šestih metrov izenačil.
Drugi polčas smo gledali odprto tekmo z obeh strani. Najprej je Matko v izgledni situaciji za gol predolgo okleval, na drugi strani je Colley iz bližine streljal prerahlo. V 65 minuti je dober strel M. Kavčiča gostujoči vratar Jug odbil v kot. Strel Kotnika z razdalje je za las zgrešil domača vrata. V 72 minuti je Matko z izjemnim strelom zatresel prečko Marjanovićevih vrat. Zatem je zgrešil še Mlakar. Maribor je ob koncu pritisnil, poskušal je še rezervist Santos. V sodnikovem podaljšku pa bi gol po protinapadu lahko dali tudi domači. Na koncu zaslužen remi 1:1.
Gorica je lahko zadovoljna. Proti prvouvrščeni ekipi so se po hitrem zaostanku uspeli vrniti, osvojiti točko. Še bolj od tega je pomembno to, da so dokazali, da lahko igrajo tudi proti močnejšim ekipam.
Maribor seveda ne more biti zadovoljen. Takšne tekme so lahko odločilne v boju za naslov prvaka. Spet so dobili nepotreben gol, obramba mora reagirati bolj čvrsto v takih situacijah. Ponovno so bili neučinkoviti v napadu. Z izjemo tekme v Sežani njihove igre spomladi niso na šampionskem nivoju.
Zvečer je bila odigrana še zelo dobra tekma v Kopru med domačimi in gosti in Domžal.
Koper bi lahko povedel že v tretji minuti, dvakrat se je z obrambami izkazal gostujoči vratar Mulalić. Tri minute kasneje obramba domačega vratarja Vargića po prostem strelu Ibričića. V enajsti minuti zopet na mestu Mulalić pred Barišićem. Potem pa je po kotu in gneči domači branilec Pejič z gol črte odbil strel Sikoška.
V 17 minuti končno gol. Po predložku z desne strani je z glavo s petih metrov zadel Vuklišević za vodstvo gostov. V 24 minuti lepa priložnost za izenačenje. Kombinacija Barišić-Mulahusejnović, strel slednjega je Mulalić obranil. V 34 minuti so Domžale povedle z 2:0. Ibričić je pobegnil po levi strani in z močnim diagonalnim strelom premagal Vargića. V 38 minuti še priložnost Vukliševića in minuto kasneje Sikoška. To so bile minute Domžal, lahko bi dale še tretji gol.
Drugi polčas se je začel z dvema lepima obrambama obeh vratarjev. V nadaljevanju manj priložnosti. Videli smo le nekaj poskusov z obeh strani. Domžale so kontrolirale igro. Pritiska domačih ni bilo. Kot bi se sprijaznili s porazom 0:2.
Domžale so hit spomladanskega dela prvenstva. Igrajo lep nogomet, danes so kar 22krat streljali na domači gol. V ključnih momentih v prvi tretjini tekme jih je reševal odlični vratar Mulalić. Trener Dejan Djuranović si zasluži vse čestitke za prikazane igre spomladi.
Koper je dobro igral le v prvi tretjini tekme, ko je imel nekaj zrelih priložnosti. Lahko bi povedli oziroma kasneje izenačili. Po drugem prejetem golu pa so psihološko padli, do konca tekme se niso pobrali. Spet so slabo odigrali v obrambi, vratar gostov Mulalić je bil danes nepremagljiv za njihove napadalce. Poraz ni tragedija, vendar so po dveh zaporednih zmagah gotovo pričakovali več.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine