13.9 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

Nogomet pred zahtevnim usklajevanjem koledarjev in radikalnimi rešitvami

Evropski nogomet se po besedah uglednih virologov še dolgo ne bo vrnil v ustaljene tirnice, čaka pa ga zapleteno usklajevanje terminov za izvedbo tekem, če bodo to razmere zaradi širjenja novega koronavirusa dopuščale.

V Nemčiji se po informacijah nemške tiskovne agencije dpa sprašujejo, kako odigrati preostalih 82 tekem v tamkajšnji bundesligi v zelo kratkem obdobju, ko bodo to dovolile oblasti. V neobičajnih razmerah so v igri radikalne rešitve tudi za preostala državna prvenstva in oba evropska pokala pod okriljem Evropske nogometne zveze Uefa.

Nekaj rešitev je povezanih z igranjem pred praznimi tribunami ali pa v krajih, ki sicer nimajo svojih predstavnikov v nemškem ligaškem sistemu. Vse to pa je odvisno tudi od konca omejitev javnega življenja v Nemčiji.

Podpredsednik Nemške nogometne zveze (DFB) Rainer Koch je dejal, da so tekme pred praznimi tribunami nujna rešitev za nadaljevanje sezon, poudaril pa je, da nihče ne ve, kdaj se bo lahko tekmovalno obdobje 2019/20 sploh nadaljevalo. “Nihče si ne želi nogometa brez gledalcev, še manj pa si želimo, da bi se nogomet v popolnosti ustavil,” je dejal Koch v pogovorni oddaji televizije Sport1.

Ustavitev vseh aktivnosti v Nemčiji je sicer napovedana vsaj do 3. aprila, podaljšanje ukrepa pa je zgolj še formalnost. “Računamo, da pred majem ne bo tekem,” je za Süddeutsche Zeitung dejal direktor Werder Bremna Klaus Filbry. Medtem je ocena nemških virologov bolj radikalna, in sicer neigranje vsaj do konca koledarskega leta 2020.

Predsedstvo Nemške nogometne lige (DFL) se bo sestalo v torek in pogovorilo o morebitnih rešitvah, da bi ligaške tekme odigrali vsaj do 30. junija, ko se sezona evropskega nogometa po večini zaključi tudi zaradi novega cikla podpisovanja pogodb nogometašev.

Iz DFL so že sporočili, da bi lahko sezono 2019/20 do konca odigrali tudi v mesecu juliju, tudi zaradi odločitve Evropske nogometne zveze (Uefa), da prestavi evropsko prvenstvo na poletje 2021. Pripravljalo pa še dodatne scenarije.

Prvi od teh je bundesligo odigrati po principu turnirskega sistema s skupinskim delom in nato izločilnimi boji, pri čemer se že spogledujejo z mesti, ki bi lahko v tako kratkem časovnem obdobju organizirala tekmovanje.

Naslednji je igranje vsak drugi dan za zadnjih devet krogov, pri čemer bi sezono do konca odigrali v vsega 16 dneh. Realnejši je načrt angleških tednov z igranjem med tednom, kar bi sicer državno prvenstvo podaljšalo z dobrih dveh na štiri tedne, če bodo vmes lahko vrinili še dvoboje v evropskih tekmovanjih.

Angleška premier liga po pisanju The Telegrapha razmišlja, da bi od 1. junija naprej v roku šestih tednov odigralo sezono brez prisotnosti navijačev.

Ligo prvakov in evropsko ligo bi lahko po neuradnih podatkih odigrali po sistemu zaključnega turnirja četverice ob koncu junija, omenja pa se tudi igranje zgolj ene tekme v četrtfinalu na nevtralnih igriščih. Vse v primeru, da se sredi aprila liga prvakov ne bi mogla nadaljevati po običajnem programu, kar se zdi glede na stanje po Evropi malo verjetno.

Predsednik francoskega Lyona Jean-Michel Aulas pa je v zvezi z ligo prvakov in ligo Europa za nemški RTL poudaril, da bi morala imeti tudi za ceno popolne prekinitve evropskih tekmovanj prednost domača prvenstva.

Za zdaj se pojavljajo zgolj namigovanja, kaj bi se utegnilo zgoditi. Vse pa bo odvisno predvsem od zajezitve širjenja novega koronavirusa, ki v Evropi povzroča vse večje težave, še poudarjajo pri dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine