3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Nogomet: Evropske države bi lahko zapustile okrilje Fife

Piše: Jože Jan

Evropske države analizirajo zapustitev FIFA, da bi se izognile svetovnemu prvenstvu vsaki dve leti. Predsednik FIFA Gianni Infantino meni, da bi svetovno prvenstvo na dve leti omogočalo, da bi sodelovalo več držav.

Več kot deset evropskih nogometnih združenj razmišlja na najbolj drastičen ukrep, samo da bi preprečili, da bi svetovno prvenstvo potekalo vsaki dve leti: zapustitev FIFA.

Najprej so z zapustitvijo FIFA zagrozila nordijska nogometna združenja. »Če se večina v FIFA odloči za sprejetje dvoletnega svetovnega prvenstva, bodo nordijske zveze primorane upoštevati svoje temeljne vrednote« kaže skupno sporočilo Danske, Švedske, Norveške, Finske, Islandije in Ferskih otokov.

Vsaka evropska država, ki bi  izstopila iz FIFA, bi imela podporo predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, ki je že opozoril na možnost, da bi UEFA bojkotirala svetovno prvenstvo, če bo Infantino nadaljeval s svojim prizadevanjem za dvoletne igre.

Če bi evropske države zapustile FIFA, bi pomenil spor v svetovnem nogometu brez primere. Čeprav je UEFA le ena od šestih konfederacij, ki sestavljajo FIFA, ustvarja več denarja kot slednja. FIFA v štirih letih proizvede približno 6 milijard dolarjev v primerjavi s 14 milijardami UEFA.

UEFA se boji, da bi dvoletno svetovno prvenstvo škodilo kakovosti klubskega nogometa v Evropi.

 

Vir: El Financiero, Mehika

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine