10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Nogomet: Belgijci zadovoljni zaradi srečnega konca, Angleži razočarani

Razplet predzadnje tekme svetovnega prvenstva v nogometu sta udeleženki malega finala pospremili različno. Belgijci so zadovoljni, ker so dobili največ, kar je bilo mogoče, Angleži pa razočarani tako zaradi uvrstitve kot pristopa na zadnji tekmi.

 

Tekmo za tretje mesto, ki kakšnega posebnega tekmovalnega naboja nima, morda pa za udeleženki predstavlja celo motečo obveznost, so precej bolje izpeljali Belgijci. Zgodnje vodstvo, v peti minuti je zadel Thomas Meunier, so potrdili deset minut pred koncem dvoboja za 2:0, tako da so domov odnesli bronaste kolajne in pustili nekoliko boljši vtis.

“Jasno je, da smo vsi malo utrujeni. Težko je, ker smo odigrali toliko tekem. Tudi zaradi tega smo v drugem polčasu nekoliko popustili. Anglija je igrala na dolge podaje, kar je bilo pričakovati. A svoje igralce lahko le pohvalim, ostali so zbrani do konca, pripravili smo si tudi več priložnosti. Deset različnih strelcev na turnirju pa pomeni, da smo se pokazali tudi kot moštvo s širino,” je bil zadovoljen selektor Roberto Martinez in dodal: “Super predstava, zaslužili smo si tretje mesto. Zdaj smo postali ekipa, ki lahko doseže vse.”

“Potrdili smo, da smo prava ekipa, čeprav smo upali, da bomo naredili še korak več. Belgija ima odlično ekipo in prepričan sem, da bomo čez dve leti igrali v finalu evropskega prvenstva,” pa je dejal Youri Tielemans. Kapetan Vincent Kompany je dodal, da se veseli zgodovinskega uspeha – Belgija do danes še nikoli ni bila med prvimi tremi na svetu – ter vrnitve domov: “S prvenstva odhajamo kot zmagovalci. Ta bron je naš največji uspeh, komaj čakam, da se bomo našim odličnim navijačem lahko zahvalili za zaupanje, ki smo ga bili deležni.”

Eden Hazard, ki je dokončal belgijsko domačo nalogo in po hitrem protinapadu v 82. minuti dokončno zapečatil angleško usodo, pa je poudaril, da je njegova ekipa igrala najlepši nogomet v Rusiji.

Harry Kane ima v žepu naslov najboljšega strelca prvenstva; Romelu Lukaku danes ni zadel in je ostal pri štirih, edini, ki bi ga še lahko ogrozil, je Francoz Antoine Griezmann, a bi moral v finalu proti Hrvaški doseči tri gole, da bi se izenačil z Angležem. Kljub osebnemu dosežku Kane ni bil povsem zadovoljen po koncu tekme: “Nismo igrali slabo, le učinkoviti nismo bili. Najlepšo priložnost nam je Alderweireld ustavil na golovi črti. Bilo je tesno, igrali smo dobro, čeprav se je poznalo, da je za nami težka tekma s 120 minutami igre. A dali smo vse od sebe. Celoten turnir je bil zahteven. Pokazali smo, da smo se močno približali najboljšim, je pa seveda še precej prostora za napredek in izboljšavo naše igre.”

Čeprav so v Angliji pred današnjo tekmo poudarjali, da svojim fantom nimajo česa očitati in da so se v izgubljenem polfinalu proti Hrvaški dobro borili, pa le niso mogli skriti razočaranja, ker je šla krivulja na zadnji tekmi in za slovo od Rusije navzdol. “Pogumni levi končali SP s porazom brez boja,” je konec tekmovanja pospremil časnik Sun, Telegraph pa je dodal: “Tekma za tretje mesto se je končala slabo”, medtem ko je Independent ugotovil, da je “Belgija prekosila brezzobo Anglijo”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine