6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nizozemci po treh zmagah v skupinskem delu klonili v osmini finala

Piše: Samo Vidovič

Budimpešta je bila prizorišče tretje tekme osmine finala med Nizozemsko in Češko.

Prvi polčas je bil dokaj izenačen, pravih priložnosti praktično ni bilo. Nizozemci so bili sicer nekoliko več pri žogi, Čehi pa so imeli najlepšo priložnost v tem obdobju tekme. Strel Baraka je v zadnjem trenutku De Ligt uspel preusmeriti v kot.

Drugi polčas je bil boljši, zanimivejši.

V 51 minuti se je Malen prebil skozi češko obrambo in se znašel sam pred vratarjem Vaclikom, ki pa je s hrabrim posredovanjem uspel preprečiti zadetek. Štiri minute kasneje pa je De Ligt igral z roko pred svojim kazenskim prostorom, sodnik mu je po asistenci VARa pokazal rdeč karton.

Z igralcem več so Čehi takoj zagospodarili na igrišču. V 68 minuti so prišli do vodstva. Barak je iz prostega strela podal na drugo vratnico,  Kalas je z glavo žogo vrnil na prvo, kjer jo je Holeš s treh metrov poslal v mrežo.

Odločitev je padla v 80 minuti. Holeš je z leve strani podal do Schicka, ki je žogo poslal v bližnji kot vratarja Stekelenburga.

Do konca so Čehi brez večjih problemov uspeli zadržati prednost dveh golov.

Zmaga Čehov z 2:0 je gotovo presenečenje. Nizozemci so se s tremi zmagami v svoji skupini uvrstili v osmino finale. Prikazali so odlično igro, polno tempa, lepih potez, golov. Zdelo se je, da so med ožjimi favoriti za naslov. Včeraj pa so pokazali premalo, po izključitvi De Ligta jih ni bilo nikjer več.

Čehi so presenetili, že v prvem polčasu so bili enakovredni, videlo se je, da bodo treh oreh za Nizozemce. Na roko jim je šla izključitev De Ligta, ki so jo izvrstno izkoristili in se zasluženo uvrstili v četrtfinale.

Večerna tekma v Sevilli med Belgijo in Portugalsko se je končala z zmago Belgije z 1:0.

V šesti minuti je imel Diogo Jota prvo priložnost na tekmi, žogo pa je slabo zadel in streljal precej mimo gola.

V 25 minuti je Ronaldo s prostega strela močno streljal, vratar Curtois je bil pripravljen in je strel odbil.

Belgija je v tem delu tekme sicer napadala, a ni prišla do prave priložnosti. Prvi resnejši strel proti golu Rui Patricia je šele v 37 minuti sprožil Munier, ki pa je streljal čez gol.

Potem pa je Belgija v 42 minuti povedla. T. Hazard je s kakšnih dvajsetih metrov presenetil Rui Patricia, ki ni najbolje reagiral. Strel je bil sicer močen, a ubranljiv.

V drugem polčasu so se Belgijci pomaknili v obrambo, Portugalci so poskušali izenačiti. V 57 minuti je imel po podaji Ronalda priložnost Diogo Jota,  streljal je čez gol.

Selektor Santos je z menjavami poskušal preokreniti rezultat. Portugalci so proti koncu tekme prišli do dveh priložnosti. V 81 minuti je po kotu Ruben Dias s petih metrov streljal točno v Curtoisa, minuto kasneje pa je Guerrero zadel levo vratnico.

Do konca tekme smo gledali veliko požrtvovalnost na obeh straneh, obupni poskusi Portugalske niso obrodili sadov.

Belgija je zmagala četrtič zapored na tem prvenstvu. Včeraj z igro ni navdušila. Manjkala je tista natančnost odigravanja hitrih pasov, kombinatorika, individualni vložki posameznih igralcev, s katero lomijo nasprotne ekipe. V fazi napada so bili tokrat dokaj slabi. Rešil jih je gol z razdalje.

Portugalci so bili v drugem polčasu boljši, predvsem po menjavah selektorja Santosa. Nekoliko jim je zmanjkalo športne sreče, poslovili so se častno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine