13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Nikitović: Sem trener za velike sisteme, zato je Petrol Olimpija pravi klub zame

Po manj kot dveh mesecih so košarkarji Petrola Olimpije dobili novega trenerja. Devetintridesetletni Saša Nikitović iz Srbije, ki je nasledil Zorana Martića, je na predstavitveni novinarski konferenci povedal, da se ne boji novega izziva, saj je bil vzgojen za velike sisteme, zato je Petrol Olimpija prava izbira.

Nikitović je v Ljubljano prišel, ker je ekipa v uvodnih dneh mesecih igrala pod pričakovanji. Na triindvajsetih tekmah v štirih različnih tekmovanjih je zabeležila vsega sedem zmag in kar šestnajst porazov. Tako v ligi prvakov kot ligi Aba je na repu razpredelnice, le v državnem prvenstvu ima pozitiven izkupiček (4-2).

Srbski strateg je prepričan, da slabi rezultati niso realen obraz in da je ekipa sposobna doseči precej več. Zato je sprejel ponudbo Petrola Olimpije, čeprav so mu vodilni v klubu povedali, da novih igralcev ne bo smel pripeljati. “Bil sem v velikih klubih in odkrito vam povem, da takšnega ustroja nima noben klub na področju naše bivše skupne države in da po organizacijski plati sodi tudi v sam evropski vrh. Imamo mlade igralce, ki si jih želijo vsi veliki klubi v Evropi,” je dejal Nikitović, ki je kot pomočnik trenerja deloval v Partizanu ter različnih srbskih selekcijah, krajši čas pa je bil tudi glavni trener Crvene zvezde.

“Želela me je večina srbskih klubov, vendar sem jim moral povedati, da moj sistem ni primeren za njih. Bil sem vzgojen v velikih sistemih in zato moram delovati v velikem klubu. Sem mlad in poln energije, zato se ne bojim, da bi se mi zgodilo enako kot mojemu predhodniku Martiću. Zavedam pa se, da bodo o meni govorili le rezultati,” je dodal Nikitović.

Petrol Olimpija bo imela tudi v prihodnjih mesecih sila natrpan razpored; januarja jo na primer čaka kar 21 tekem. “Ritem je hujši kot v ligi NBA, vendar treba ga je sprejeti in iti korak za korakom. Zame je vsaka tekma enako pomembna in ne želim delati razlik med tekmovanji. Že prva, ki nas čaka jutri proti FMP, je zame kot finale svetovnega prvenstva,” meni Nikitović.

Tako novi strateg kot direktor Roman Lisac sta poudarila, da bo moral klub zaradi tako gostega razporeda tekem prilagoditi sistem prve ekipe. Oba se nagibata k oblikovanju dveh moštev, enega za domača tekmovanja, drugega pa za mednarodna. “Še enkrat moram povedati, da Petrol Olimpija ne beži od domačega prvenstva, je pa dejstvo, da tako napornega razporeda ne zmorejo niti precej večji klubi od nas. Jure Zdovc, ki je bil ob Tomu Mahoriču in še nekaterih tujih strokovnjakih med kandidati za mesto trenerja, mi je pošteno povedal, da se tega ne gre več. Tri tekmovanja je izkusil v Cedeviti in priznal, da je to izčrpljujoče tako za trenerja kot igralce,” je povedal Roman Lisac.

“Bi pa se ob tej priložnosti rad zahvalil Zoranu Martiću za vse, kar je naredil za ta klub. Na koncu je enostavno zgorel,” je dodal Lisac in priznal, da novi strateg ne bremeni klubskega proračuna, saj sodi v isti plačilni razred kot prejšnji trener. Sta pa v klub z Nikitovićem prišla še dva človeka, Goran Tadić kot njegov pomočnik na klopi ter Mirko Pavlović, ki bo opravljal vlogo koordinatorja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine