6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Nemci ostali brez četrtfinala

Piše: Samo Vidovič

Po včerajšnjih napetih tekmah smo danes z nestrpnostjo pričakovali dvoboj nogometnih velikanov Anglije in Nemčije, ki sta igrali v Londonu. 

Prvi polčas je minil v izenačeni igri, nobena ekipa ni hotela preveč tvegati. Priložnosti so bile redke. Za Nemčijo je imel najlepšo Werner v 32 minuti, po podaji Havertza se je znašel sam pred vratarjem Pickfordom, ki pa je uspel obraniti njegov strel.

Za Anglijo pa v zadnji minuti polčasa Kane, ki pa je v izgledni situaciji za gol naredil veliko napako pri ustavljanje žoge.

Drugi polčas se je začel z močnim strelom Havertza, Pickford je imel veliko dela, strel je odbil v kot.

Do 75 minute se ni dogajalo nič posebnega. Takrat pa je po lepi akciji kratkih pasov na koncu Shaw podal Sterlingu, ki je s petih metrov zadel.

V 81 minuti velika napaka v angleški obrambi, imenitna priložnost za izenačenje. Havertz je podal Müllerju, ki je sam stekel pred Pickforda. Vendar je streljal mimo desne vratnice.

V 85 minuti je po kombinaciji Shaw-Grealish-Kane slednji s strelom z glavo drugič premagal Neuerja in postavil končnih 2:0 za Anglijo.

V tekmi z malo priložnostmi so bili Angleži natančnejši, dve so izkoristili in so zasluženo zmagali. Spet so zelo dobro odigrali v obrambi, že četrto tekmo na tem prvenstvu niso dobili gola. V napadu je Sterling v konstantna nevarnost za nasprotne obrambe, Kane je končno dal gol. Morda se bo zdaj le “prebudil”, saj do sedaj ni igral v formi, kot smo ga bili vajeni na takih tekmovanjih.

Nemci so se proti Madžarom na zadnji tekmi izvlekli, tokrat pa ne. Manjkal jim je realizator, strelec, ki bi tisti dve stoodstotni priložnosti izkoristil. Na tem prvenstvu so odigrali eno super tekmo proti Portugalski, ostale tri lahko pozabijo.

V Glasgowu pa so Ukrajinci ugnali Švede z 2:1.

Tudi ta tekma je bila izenačena. Prvi polčas se je na igrišču dogajalo bolj malo.

Za Švede je imel najlepšo priložnost v prvem polčasu v 19 minuti Isak, streljal je mimo leve vratnice.

Ukrajinci so svojo najlepšo izkoristili. V 27 minuti je po podaji Yarmolenka Zinchenko s tehnično perfektnim udarcem premagal vratarja Olsna, ki se je žoge sicer dotaknil.

V 43 minuti so Švedi izenačili. Forsberg je močno streljal z dvajsetih metrov, žoga je na poti do gola zadela Zabarnyega in spremenila smer ter končala v mreži.

Izenačen nogomet smo gledali tudi v drugem polčasu, ki pa je bil boljši kot prvi. Obe ekipi sta si prizadevali dati drugi gol.

V roku dveh minut smo videli dve vratnici. Najprej jo je v 54 minuti zadel Sydorchuk, dve minuti kasneje pa na nasprotni strani Forsberg.

Tekma je v nadaljevanju postala vse bolj zanimiva. Lepe akcije so se vrstile ena za drugo.

Strel Kuluševskega v 65 minuti je vratar Bushchan obranil. V naslednji minuti je Yarmolenko streljal prerahlo.

V 69 minuti je Forsberg zadel prečko.

V zadnjih petnajstih minutah je tempo nekoliko padel. Zadjo priložnost v regularnem delu je imel Kuluševski,  a je preveč okleval. Tekma je šla v podaljške, kjer smo videli veliko prekinitev zaradi poškodb igralcev.

V 99 minuti je bil izključen Danielsson, ki je krvniško štartal na Besyedina. Slednji je moral takoj z igrišča. Izključitev je vplivala na nadaljnji potek igre. Švedi so se postavili v obrambo, Ukrajinci stihijsko napadali.

Ko je kazalo na enajstmetrovke,  je v zadnji minuti Zinchenko z leve strani podal, Dovbyk pa z glavo zadel za zmago Ukrajine.

Zmaga Ukrajine je presenečenje. Izkoristili so Izključitev Danielssona, z nekoliko športne sreče gredo dalje.

Švedi so bili po priložnostih v regularnem delu nekoliko bližje zmagi. Odigrali so dobro, še posebno v drugem polčasu, ko so dvakrat zadeli okvir vrat. V tej tekmi so dejansko odločali momenti, ki so šli v prid Ukrajini.

 

Pari četrtfinala:

Švica-Španija

Belgija-Italija

Češka-Danska

Ukrajina-Anglija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine