13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Navijaški izgredi v Mariboru: Policisti so imeli z varovanjem tekme med Mariborom in Olimpijo »res veliko dela«

Mariborski  policisti,  ki  so jim v skladu z vnaprej izdelanimi načrti, na pomoč   prišli  pripadniki  posebnih  policijskih  enot  iz  praktično  vse Slovenije, kar je sicer stalnica ob varovanju tako rizičnih tekem, so imeli v zvezi z varovanjem javne prireditve – nogometne tekme 21. kroga Prve lige Telekom  Slovenija  med ekipama NK Maribor in NK Olimpija, res veliko dela. Tekmo si je sicer ogledalo okoli 9.500 gledalcev. Nogometaši Maribora in Olimpije so se v 21. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1). Za Maribor je zadel Rok Kronaveter v 52., za Olimpijo pa Ante Vukušić v 33. minuti.

Policisti  so  se  na  varovanje  te  tekme  dobro  pripravili  in pravilno načrtovali   svoje  naloge,  zato  so  s  svojim  odločnim  ukrepanjem,  ob absolutnem  zagotavljanju vseh človekovih pravic, uspešno vzpostavili javni red in mir, ko je bil ta kršen. Na tak način so prebivalcem in obiskovalcem Maribora zagotovili varnost, kršitelje pa primerno sankcionirali.

V  zvezi  z  opisanim  lahko  dodamo še, da smo naknadno obravnavali še dve kaznivi  dejanji  poškodovanje  tuje  stvari – enega osebnega avtomobila in zunanjih gostilniških stolov.

Sicer  so  policisti pred tekmo obravnavali 12 kršiteljev, ki so na stadion skušali  vnesti  pirotehnične  izdelke.  Zoper  vse  bodo podali obdolžilne predloge  pristojnim  sodiščem.  Dvema  med  njimi  so  izrekli  dva ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Ukrep  prepovedi  udeležbe  na  športnih  prireditvah  so  izrekli še enemu kršitelju, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in ni upošteval ukazov policistov.  Zaradi  tega  so  ga po določili 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije tudi pridržali in izdali plačilni nalog.

Med  opisanim  postopkom  pa je drugi občan napadel policista. Policisti so uporabili  telesno  silo,  ga prijeli in pridržali po določilih 157/2 člena Zakona   o   kazenskem  postopku.  Kazensko  ga  bodo  ovadili  pristojnemu tožilstvu.  Izrekli  so  mu  tudi  ukrep  prepovedi  udeležbe  na  športnih prireditvah. Po zaključenem postopku so ga izpustili na prostost.

Pred tekmo so policisti izdali plačilna naloga še dvema kršiteljema, ki sta se nedostojno vedla in žalila policiste.

Enemu  kršitelju  so policisti zasegli posušene rastlinske delce, za katere sumijo,  da  so  prepovedna  droga konoplja. Poslali so jih na preliminarno testiranje.  Če  bo  test  pozitiven, mu bodo v t.i. hitrem postopku izdali odločbo o prekršku.

Enega  kršitelja pa so policisti pridržali po določilih 109. člena Zakona o prekrških.  Kršitelj  najprej  ni upošteval navodil varnostnika, nato se je nedostojno  vedel  do  policistov,  na  koncu pa ni upošteval niti njihovih ukazov. Za nameček so policisti med varnostnim pregledom pri njemu našli še pirotehnične  izdelke.  Zaradi  opisanih  kršitev je prejel plačilni nalog, zaradi  posesti  pirotehnike  pa  bo  zoper  njega podan obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Zaradi  večkratne  uporabe pirotehničnih sredstev na stadionu med nogometno tekmo  bo prekrškovni organ PP Maribor I, zoper organizatorja, uvedel hitri postopek  z  izdajo  odločbe  o  prekršku  zaradi  kršitev  določil drugega odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih.

Po  tekmi  so  policisti zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju izdali plačilna  naloga  dvema kršiteljema. Enemu od njiju, ki ni upošteval ukazov policistov,  so izdali plačilni nalog  tudi zaradi te kršitve in mu izrekli ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Še  en  plačilni  nalog  so  po  tekmi  izdali  enemu  kršitelju, ker se je nedostojno vedel do policistov. Plačilni  nalog pa je prejel tudi kršitelj, ki je po tekmi želel preskočiti ograjo,  varnostniku  strgal  jopič, se nedostojno vedel do policista in ga pozival k pretepu, zraven tega pa ni upošteval ukazov policistov.

Vir: Policijska uprava Maribor

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine