18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Natalia Grossman nasledila Janjo Garnbret

Piše: C. R.

Američanka Natalia Grossman je v Moskvi postala nova svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Dvajsetletnica iz Boulderja je po dveh svetovnih prvenstvih (2018, 2019) na prestolu balvanske svetovne prvakinje nasledila Janjo Garnbret. Slovenki Lučka Rakovec in Vita Lukan sta danes v polfinalu zasedli deseto in 15. mesto.

Grossmanova je prva svetovna prvakinja v balvanskem plezanju iz Združenih držav Amerike od leta 2001, torej od kar je balvansko plezanje del tekmovalnega sporeda na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. To je tretja ameriška kolajna v balvanih na SP po srebru Sashe DiGiulian (2011) in Alex Puccio (2014).

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi je vodila po kvalifikacijah, najbolj zanesljiva je bila tudi v polfinalu, v finalu pa je zlato osvojila s štirimi doseženimi vrhovi in štirimi conami oziroma bonus oprimki, od tega je tri vrhove osvojila v prvem poskusu.

Ameriško zmagoslavje bi lahko ogrozila Italijanka Camilla Moroni, ki je zgolj za Grossmanovo zaostajala že v polfinalu. Moronijeva je osvojila tudi zadnji vrh, a Američanka kot zadnja na prizorišču ni naredila napake. Vrstnica Grossmanove je v svojem prvem velikem finalu na največjih tekmah tako prišla do prvega srebra. Za rešitev balvanskih problemov je potrebovala več poskusov.

Tretje mesto je pripadlo 23-letnici iz Niša Staši Gejo, z dvema osvojenima vrhovoma in štirimi conami. Srbska tekmovalka je bila bronasta že na SP leta 2018.

Četrto, peto in šesto mesto so zasedle Jelena Krasovska iz Rusije (2 vrhova + 3 cone), Američanka Brooke Raboutou (2 vrhova + 3 cone), njena mama je Robyn Erbesfield Raboutou svetovna prvakinja v težavnosti leta 1995, in Švicarka Andrea Kümin (1 vrh + 3 cone).

Med finalistkami ni bilo Slovenke. Od štirih Slovenk sta si sobotni polfinale zagotovili dve. Rakovčeva je tekmovanje v balvanih končala na desetem mestu z dvema vrhovoma in dvema conama, Lukanova pa na 15. mestu z enim vrhom in dvema conama. Lukanova je bila po kvalifikacijah 11., Rakovčeva 13.. Tako Rakovčeva kot Lukanova bosta v Moskvi nastopili tudi v težavnosti.

Že polfinale pa je bil predaleč za olimpijko Mio Krampl na 29. mestu. Brez polfinala je ostala tudi Katja Debevec na 35. mestu. Kramplova, ki je bila v hitrosti v četrtek 23., bo nastopila tudi v težavnosti, za Debevčevo pa se je prvenstvo v Moskvi že končalo.

Kramplova se bo kot edina Slovenka potegovala tudi za razvrstitev za seštevek v kombinaciji. Kombinacija sicer ni samostojna disciplina na prvenstvu v Moskvi.

Moška polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo. Slovenske barve bodo v nedeljo branili Anže Peharc, peti v kvalifikacijah, bronast s SP pred tremi leti v Innsbrucku Gregor Vezonik je bil 17. ter Zan Lovenjak Sudar, ki je polfinale ujel z 19. mestom kvalifikacij.

Olimpijska prvakinja iz Tokia Garnbretova, ki je na prejšnjem SP pred dvema letoma v Hachiojiju na Japonskem osvojila tri naslove svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji, se je odločila, da po zanjo zelo uspešnih olimpijskih igrah ne bo nastopila v Moskvi. Korošica je že na SP leta 2018 v Innsbrucku bila zlata v balvanih in kombinaciji ter srebrna v težavnosti.

Na startu ponedeljkovih kvalifikacij v težavnosti v ženski konkurenci bosta poleg Kramplove, Lukanove in Rakovčeve še Lana Skušek in Tjaša Slemenšek, v moški konkurenci pa se bodo Peharcu pridružili Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant in Milan Preskar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine