9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Najboljši Slovenec na cilju je bil Matej Mohorič

Italijan Elia Viviani, kolesar ekipe Quick Step – Flors, je zmagovalec druge etape dirke po Italiji, ki se je po 167 kilometra končala s skupinskim sprintom v Tel Avivu. Z drugim mestom se je moral zadovoljiti njegov rojak Jakub Mareczko, tretji je bil Irec Sam Bennett. Novi vodilni na dirki je Avstralec Rohann Dennis iz ekipe BMC.

Mareczko je poskusil s podaljšanim sprintom, ki pa se mu ni izšel. Viviani je mimo njega zdrvel po levi strani in se z dvignjeno roko veselil svoje sedme letošnje zmage, Mareczko pa je z roko lahko le zamahnil po krmilu zaradi slabe volje.

“Zmago so vsi pričakovali. Nikoli ni lahko. Danes zjutraj sem bil zaradi tega živčen. Račun za zmage na Giru sem odprl. Imam močno ekipo. Ponosen sem nanjo,” je povedal Viviani, ki je danes zmagal 56-ič med profesionalci, 11-ič na dirkah svetovne serije in drugič na Giru.

Dennis je skupno vodstvo prevzel zaradi zmage na vmesnem sprintu, ko je bil boljši od Vivianija. Na račun treh bonus sekund je iz rožnate majice slekel Nizozemca Toma Dumoulina, četrtkovega zmagovalca prve etape. Zdaj ju po dveh dneh loči ena sekunda.

Avstralec je prišel do posebnega mejnika, saj je prvič v karieri oblekel rožnato majico, že pred tem je nosil rumeno majico vodilnega na dirki po Franciji in rdečo za najboljšega na dirki po Španiji. “Uspel sem z ekipnim delom. Včeraj je ekipa delala v ozadju,” se je zahvalil moštvenim kolegom Dennis, na vprašanje, kako je bilo premagati Vivianija na vmesnem sprintu, pa je odvrnil z nasmeškom: “Če sem iskren, Viviani je sprintal, ampak ni šel na polno.” Dennis je postal 23. kolesar, ki je nosil vse tri majice vodilnega na treh tritedenskih dirkah.

“Seveda bi si jo želel nositi še naprej, toda do konca je še 19 etap. Veliko se še moram naučiti, preden bom razmišljal o rožnati majici in Rimu. To so sanje. Moram biti realist in se učiti od fantov, kot je Dumoulin. Toda užival bom v rožnatem, to je posebna čast,” je še dodal novi vodilni.

V današnji etapi, ki se je začela v Haifi, je na veselje Izraelcev, ti gostijo uvodne tri dni letošnje dirke po Italiji, je med ubežniki najdlje vztrajal Kanadčan Guillaume Boivin, kolesar izraelske ekipe Israel Cycling Academy. Pred glavnino je vztrajal do 150. kilometra, ko so bile spredaj že ekipe, ki so sestavljale sprinterske vlake.

Najboljši Slovenec na cilju je bil Matej Mohorič (Bahrain-Merida) na 29. mestu, Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 77., oba s časom zmagovalca. Eno minuto in pet sekund je izgubil Domen Novak (Bahrain-Merida) na 147. mestu. Polanc je skupno 50., Mohorič 65. in Novak 168.

Kolesarji se bodo v Izraelu mudili še en dan, v nedeljo jih čaka 229-kilometrska etapa med Be’er Shevo in Eilatom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine