15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Mura nadigrala Žalgiris, Olimpija pa se je poslovila od evropskih tekmovanj

Piše: Samo Vidovič

Sinoči sta v evropskih tekmovanjih povratni tekmi odigrali Mura in Olimpija. Mura je bila v 3. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo boljša od litovskega Žalgirisa. Olimpija pa je v 3. krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo proti portugalski Santa Clari izpadla iz letošnjega evropskega tekmovanja.

Mura je po neodločenem rezultatu prejšnji teden v Fazaneriji v Vilni premagala Žalgiris z 1:0. To je bil tudi edini zadetek na obeh tekmah teh dveh nasprotnikov, ki je Muri prinesel vsaj tri milijone evrov. Prekmurci so se s to zmago namreč že uvrstili v skupinski del Konferenčne lige. Če pa v play offu izločijo še avstrijski Sturm, se bodo uvrstili v še donosnejšo Evropsko ligo.

Tekma v Vilni se je začela po željah črno belih, ki so že v 12 minuti povedli. Bobičanec je po preigravanju na levi strani kazenskega prostora poslal oster predložek na drugo vratnico. Akcijo je spremljal Kous, ki je s treh metrov poslal žogo v nebranjen del mreže.

Tudi v nadaljevanju prvega polčasa so bili Muraši boljši, tako da je bilo njihovo vodstvo ob polčasu povsem zasluženo.

V drugem polčasu so do priložnosti prišli tudi domačini. Najbolj napeto je bilo v 75 minuti,  ko je Onazi streljal z roba šestnajstmetrskega prostora,  žoga je ob poti na gol zadela Murinega branilca Gorenca, vendar je na srečo končala mimo vrat vratarja Obradovića.

Mura je do konca obdržala prednost, kar je gotovo izjemen uspeh te generacije pod vodstvom Anteja Šimundže, za katerega si zaslužijo vse čestitke. Čeprav je graški Sturm v play offu favorit , pa ni izključeno presenečenje. Muraši so vsekakor sposobni premagati avstrijsko ekipo. Prva tekma bo že naslednji četrtek v Murski Soboti, povratna teden dni kasneje v Gradcu.

Olimpija pa je tudi na povratni tekmi proti Santa Clari izgubila. Gostje, ki so prvo tekmo dobili z 2:0, so bili uspešnejši tudi v Ljubljani.

Tokrat se je končalo z 1:0 za goste.

Gostje so bili,  tako kot na prvi tekmi, tudi v Stožicah boljši nasprotnik. Razmerje v strelih na gol je bilo 11:5 za Santa Claro. Niti en strel ljubljanskega moštva pa ni šel v okvir gostujočih vrat.

Domači so sicer prvi zapretili gostujočemu vratarju Fernandesu, a je Lamine Tall v 18 minuti zadel le stranski del mreže.

Na drugi strani je nevaren strel Lincolna v 31 minuti domači vratar Vidmar odbil, Ricardinho pa potem odbite žoge ni uspel poslati v mrežo.

Tudi Carlos  je bil v svojih dveh poskusih neuspešen.

Odločitev je padla v 73 minuti. Po lepi akciji je edini gol na tekmi dal Rui Costa.

Zmaga gostov, ki so v Ljubljano zaradi problemov s koronavirisom pripotovali le s štirinajstimi igralci, je zaslužena. V obeh tekmah so bili boljši nasprotnik. Igralci Olimpije so na obeh tekmah  pokazali premalo. Niso bili blizu uvrstitve v nadaljnji krog tekmovanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine