8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Močna slovenska plezalna zasedba pripravljena na tekmovanje v Kranju

Piše: L. B.

Ta konec tedna, 3. in 4. septembra, bo v dvorani Zlato polje v Kranju tekma svetovnega pokala v športnem plezanju. Iz 28 držav se bo udeležilo 117 tekmovalcev, med katerimi bo tudi močna 18-članska slovenska reprezentanca z zlato olimpijko Janjo Garnbret na čelu.

Tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju 2021 organizira Planinska zveza Slovenije pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Kranj ima najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju, je tudi prizorišče, ki sodi med najbolj priljubljene tekme.

V Domu na Joštu je potekala novinarska konferenca, na kateri je zbrane nagovoril predsednik PZS Jože Rovan. V nagovoru je izpostavil 25-letno tradicijo kranjske tekme, pomen tovrstne tekme za slovensko plezanje in sploh za prepoznavnost slovenskega športa ter izrazil upanje, da kaj kmalu dobijo primerno dvorano za mednarodne tekme. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je povedal za načrte o gradnji plezalnega centra z večnamensko športno dvorano za vrhunske in rekreativne športnike ter šole.

V nadaljevanju je spregovoril vodja tekme SP Kranj 2021 Tomo Česen o tekmi svetovnega pokala. Na tekmovanje se je prijavilo 117 tekmovalcev iz 28 držav. V petek, 3. septembra, bodo od jutra do večera potekale kvalifikacije. V soboto, 4. septembra, pa se bo ob 9. uri pričel polfinale. Ob 17.30 se bo začel finale, ki ga bo prenašala Televizija Slovenija. »Letos je bilo za nami odlično olimpijsko leto, imamo zlato medaljo, imamo medalje z ostalih tekem in vem, da so dekleta in fantje zmožni seči po medaljah, zato bo v dvorani kljub vsem omejitvam zmagoslavno vzdušje,« je povedal Tomo Česen.

V Kranju bo tako Slovenijo zastopalo deset deklet in osem fantov. Poleg Janje Garnbret bodo v Kranju tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni leta 2019 dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na IFSC lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi bodo letos Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Za več informacij, kako je potekala novinarska konferenca, si lahko pogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine