7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Mlada plezalka Janja Garnbret podira vse rekorde, v svoji disciplini zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala

Janja Garnbret je na najlepši možni način sklenila sezono svetovnega pokala v balvanskem plezanju, z novo zmago. Slovenska športna plezalka je v Vailu nadaljevala niz nepremaganosti s šesto zmago v sezoni po vrsti. Kot prva v zgodovini je zmagala na prav vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v koledarskem letu.

 

“To je bil moj življenjski cilj. Ne morem verjeti, da mi je uspelo. Ne vem, kaj naj rečem, sem tako zelo čustvena v tem trenutku,” je po zgodovinskem uspehu dejala Garnbretova, ki so jo po velikem uspehu prevzela čustva in solze sreče.

V svetovnem pokalu na balvanih, ta je na sporedu od leta 1999, tak niz nepremaganosti še ni uspel nobenemu plezalcu ali plezalki pred Korošico.

“Sezona se je začela idealno in sem želela, da bi jo lahko nadaljevala in končala na takšen način. Zdaj se je to zgodilo. To je neverjetno. Moja motivacije je bila, da bi zmagala na vseh tekmah. In to mi je uspelo 20 minut nazaj,” je takoj po uspehu dejala nova rekorderka, ki je pri svojih komaj dopolnjenih 20 letih vpisala že 25. zmago v svetovnem pokalu.

Potem ko je v enem poskusu splezala zadnji balvan v finalu, so jo obkrožile tekmice in ji čestitale ter se veselile skupaj z njo.

V ženski konkurenci je bil še pred Vailom, torej zadnjo tekmo letošnjega svetovnega pokala športnih plezalk na balvanih, odločen boj za naslov skupne zmagovalke sezone.

Balvanski globus je prvič pripadel Garnbretovi, ki je lovoriko kot prva osvojila z nizom šestih zmag, torej niti enkrat v sezoni ni bila manj kot prva. Dvomov o zmagovalki tako ni bilo, saj je osvojila maksimalen izkupiček 500 točk. V končnem seštevku se nato odšteje ena tekma oziroma najslabši izid.

Druga skupno Japonka Akiyo Noguchi (320 točk) je bila v Vailu še četrtič v tej sezoni druga, Fanny Gibert pa je tekmo končala na tretjem mestu, Francozinja je tretja tudi skupno.

V prvi deseterici seštevka sezone sta še Lučka Rakovec in Katja Kadić na sedmem oziroma osmem mestu. Slovenija pa je v pokalu narodov sezono drugo leto po vrsti končala na drugem mestu tik za Japonsko.

Pred finalno tekmo sezone na balvanih je Garnbretova napovedala, da si želi zmagati tudi v Vailu, kjer se ji doslej ni uspelo uvrstiti v finale. A je ta urok tekme v Koloradu letos prekinila.

Po kvalifikacijah in vseh petih preplezanih smereh od prvega do zadnjega oprimka, so se ji v polfinalu pripetile napake. Prvi finalni balvan je za tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu ostal nerešljiva uganka. A ta spodrsljaj je ni zmedel, ampak še bolj podžgal, da je nato osvojila naslednjih sedem smeri v polfinalu in finalu.

Tudi finale ni bil povsem po meri najboljše slovenske športne plezalke, za prva dva balvana je porabila šest poskusov in bila po polovici finala na tretjem mestu. Nato pa se je odlično znašla na tretjem balvanu ter ga premagala v dveh poskusih in prevzela vodstvo. V zadnjem balvanu pa le še potrdila fantastično balvansko sezono.

Preostala slovenska predstavnika na zadnji tekmi balvanske sezone Gregor Vezonik in Jernej Kruder sta nastop v Vailu končala že po petkovih kvalifikacijah. Kruder je bil 21., torej eno mesto pod robom polfinala, Vezonik pa 33.

Garnbretova je na balvanih neporažena že vse od 21. aprila lani, ko je niz zmag odprla na tekmi svetovnega pokala v Moskvi. Zadnja tekma na balvanih, na kateri ni zmagala, je drugo mesto v Meiringenu 13. aprila lani.

V zadnjih 13 mesecih je zmagala na vseh tekmah na balvanih, na katerih je nastopila. V tem nizu je postala tudi balvanska svetovna prvakinja septembra lani v Innsbrucku.

Julija se bo v Villarsu v Franciji začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Slovenska kraljica vertikale ima visoke načrte tudi v tej disciplini. Na seznamu želja sta še dve posebni lovoriki. Še četrto sezono po vrsti bo skušala osvojiti naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018).

Če bo napovedi uresničila, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine