11.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Mineva 30 let od smrti legendarnega Dražena Petrovića

Piše: STA

Danes mineva 30 let od smrti enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Dražena Petrovića. Jugoslovanski in hrvaški reprezentant se je smrtno ponesrečil v prometni nesreči v Nemčiji, potem ko se je vračal s kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo na Poljskem. Zadnjo tekmo je igral prav proti Sloveniji.

Avtomobil, v katerem je bil neprivezan hrvaški košarkar, je vozila njegova takratna partnerica Klara Szalantzy, ki se je pozneje poročila z nemškim nogometašem, zdaj že upokojenim Oliverjem Bierhoffom.

Szalantzy, neizkušena voznica, se je z veliko hitrostjo zaletela v tovornjak, ki je zaradi počene gume zapeljal na nasprotno stran avtoceste. Petrović je bil na mestu mrtev, voznica je imela le lažje poškodbe, tretja potnica pa je bila težje poškodovana.

Petrović, rojen v Šibeniku, kjer je tudi začel kariero, je bil svetovni in evropski prvak z jugoslovansko reprezentanco, z njo in tudi s hrvaško selekcijo je osvojil srebrno olimpijsko kolajno. Z zagrebško Cibono je bil evropski prvak dvakrat, pred odhodom v severnoameriško ligo NBA, v kateri je utiral pot evropskim igralcem, je blestel še v dresu Real Madrida.

V ligi NBA je najprej nastopal za Portland, kjer velike vloge ni odigral, nato pa za New Jersey Nets. Tam pa je že dobival več priložnosti in dokazoval svojo kakovost. Toda dokončno uveljavitev mu je preprečila smrt.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine