3.9 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Medtem ko so slovenski skakalci daleč od odličja, tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič osvojili srebrno medaljo na SP

Slovenski smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič sta osvojili srebrno medaljo na ekipnem sprintu v klasičnem slogu na svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Zmagali sta Švedinji Stina Nillson in Maja Dahlqvist, ki sta bili 37 stotink pred Slovenkama, tretji sta bili Norvežanki Ingvild Flugstad Oestbergin in Maiken Caspersen Fala (+ 0,60).

 

Po srebru in bronu Petre Majdič, ki ju je v sprintu osvojila leta 2007 v Sapporu in 2011 v Oslu, je to tretje odličje Slovenije v tej panogi na SP ter obenem deveto na prvenstvih v nordijskem smučanju.

“Noro, končno nama je uspelo. Ko vidiš, da si spredaj, dobiš dodatno energijo. Na koncu sem bila povsem v ospredju. A bila sem na zunanji strani, če bi bila na notranji, bi imela celo možnost za zmago. A tudi drugo mesto je super,” je v prvi izjavi povedala 23-letna Lampičeva.

“Srebrna medalja je noro presenečenje. S Katjo sva si jo, kot tudi vsa ekipa, zelo zaslužili. Vsi smo zato zelo veseli. To je dobra motivacija za naprej in komaj čakam na naslednje tekme,” je dodala Lampičeva.

“Več kot deset let trdega dela je za mano. Velikokrat sem bila blizu, a nikoli mi še ni uspelo. Delaš naprej in pride potem dan, ko se vse ‘poklopi’. In to se je zgodilo danes. Veliko breme mi je padlo z ramen. Po razočaranju v sprintu smo vse misli usmerili v ekipni sprint, da bi popravili vtis s prve tekme. Ne morem verjeti. Za malo, pa bi celo zmagali,” je bila vesela tudi 34-letna Višnarjeva.

“Šlo je zelo na tesno. Zelo sem vesela, da se je tako razpletlo. V zadnjih metrih sem bila res močna,” je zaključek teka opisala Dahlqvistova po svoji prvi medalji na SP. Švedinji sta bili edini, ki sta ugnali Slovenki. Branilki naslova Oestbergova in Caspersen Falla, zmagovalka posamične tekme, sta se morali zadovoljiti z bronom.

Slovenki sta bili tretji v kvalifikacijah. Za Rusinjama Natalijo Neprjajevo in Julijo Belorukovo, ki sta bili najhitrejši, sta zaostali 53 stotink. V drugi skupini sta bili prvi Stina Nillson in Maja Dahlqvist, ki pa sta bili počasnejši od Slovenk, ki sta doseli tudi skupno tretje mesto, kar je bilo po razočaranju na posamičnem sprintu, kjer so vse štiri Slovenke izpadle že v četrtfinalu, lep obet pred finalom.

Višnarjeva ga je začela na sedmem mestu, vendar so bile razlike med ekipami v prvi predaji zelo majhne. Lampičeva je takoj nato prišla na tretje mesto, za Norveško in Švedsko. Tem trem reprezentancam se je kmalu priključila tudi Rusija, četverica pa si je pred zasledovalkami že na polovici finala, po treh predajah, že pritekla precej prednosti. Višnarjeva je Lampičevi predala kot četrta, Neprjajeva je bila tudi pred njo.

Lampičeva je nato tekla zelo modro, v slogu prekaljenih tekmovalk se je držala vodilnih in nato prehitela Belorukovo, ki je pozneje tako zaostala, da se ni mogla več vmešati v boj za medalje. Štiristo metrov pred ciljem je Lampičeva prehitela Falo in bila tudi 150 m pred ciljem tretja, nato pa se je prebila na drugo in ogrožala tudi vodilno Dahlqvistovo, vendar ji v boju za zlato ni uspelo doseči še večjega podviga. Je pa na tretje mesto potisnila Falo in Norveška je prvič na tem SP v smučarskem teku ostala brez zlata.

Miha Šimenc in Janez Lampič sta bila deveta na ekipnem sprintu, predzadnja v finalu. Zmagala sta Norvežana Emil Iversen in Johannes Hoesflot Klaebo, druga sta bila Rusa Gleb Retivih in Aleksander Bolšunov, ki sta zaostala 1,88 sekunde. Slovenca sta za Norvežanoma zaostala minuto in 21,77 sekunde.

Norvežana sta v šesti tekaški končni odločitvi prvenstva tako osvojila Iversen in Klaebo, ki ima tako kot prvi na SP že dve zlati medalji; najboljši je bil v sprintu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine