1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Mariborčani izpadli v kvalifikacijah za Konferenčno ligo

Piše: Samo Vidovič

Včeraj so tri naše ekipe odigrale povratne tekme drugega kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo. Domžale in Olimpija sta se uspela uvrstiti naprej, Maribor pa je izpadel.

Prvi so v Helsinkih na prizorišče stopili Domžalčani, proti domači ekipi Honka Espoo. Prva tekma v Domžalah se je končala z 1:1, za napredovanje so potrebovali zmago. To jim je tudi uspelo, saj so zmagali z 1:0.

Po dokaj previdnem začetku tekme so v 22 minuti povedli. Ibričić je s prostega strela z leve strani podal na nasprotno stran Jakupoviću, ta pa je s pravo “bombo” s 25 metrov neobranljivo zadel desni zgornji kot domačih vrat. Izkazalo se je, da je bil to tudi edini gol na tekmi.

Po zadetku so se Domžalčani sprostili, bili nevarni za gol domačega vratarja Murraya. Slednji je obranil strel Podlogarja in Ibričića. Klemenčič iz voleja v 36 minuti in Vuklišević štiri minute kasneje pa sta zgrešila.

Domači so imeli najlepšo priložnost v 60. minuti, ko je strel Ruija domžalski vratar Mulalić uspel obraniti.

V nadaljevanju polčasa so se Domžalčani branili, domači pritisnili. V zaključku tekme je s petih metrov z glavo streljal Savage, vendar na srečo mimo desne vratnice.

Domžalčani si za današnjo predstavo in uvrstitev v tretji krog kvalifikacij zaslužijo vse pohvale. Po neodločnem rezultatu na prvi tekmi jih je čakalo težko delo, ki pa so ga opravili z odliko. Predvsem v prvem polčasu so igrali zelo dobro, v drugem pa z borbeno in bolj defenzivno igro uspeli obraniti gol prednosti.

V 3. krogu kvalifikacij se bodo pomerili z norveškim Rosenborgom.

Olimpija je potovala na Malto, kjer je proti Birkirkari branila gol prednosti iz Ljubljane.

V dokaj povprečni tekmi so bili Ljubljančani po izvajanju enajstmetrovk uspešnejši in se uvrstili v tretji krog kvalifikacij.

Vseh pet izvajalcev strelov z bele točke pri Olimpiji je zadelo, vratar Vidmar pa je obranil strel Mbonga.

V regularnem delu se je tekma končala z 1:0 za domače.  V 27. minuti je s prostega strela zadel Diego Venancio. Ker tudi po podaljških ni prišlo do spremembe rezultata, smo gledali izvajanje enajstmetrovk, kjer so bili Ljubljančani bolj zbrani.

Olimpija je osnovni cilj izpolnila, vendar se je videlo, da trenerja Sava Miloševića čaka še veliko dela. Igra ni na željenem nivoju, gotovo bodo potrebne še okrepitve v ekipi. Kljub vsemu čestitke zeleno belim za uvrstitev v naslednji krog.

Maribor je proti švedskemu Hammarbyju lovil zaostanek dveh golov s prve tekme.

Naloga je bila po petih minutah tekme še težja, saj so gostje povedli. Accam je na levi strani preigral Mitrovića in s strelom v dolgi kot premagal vratarja Juga.

V 18. minuti je Koderman z leve strani streljal čez vrata.

Do 42. minute nismo videli večje priložnosti na nobeni strani. Takrat pa je Vrhovec po povratni žogi Šturma z dvajsetih metrov zadel prečko.

V nadaljevanju je najprej v 48 minuti poskušal Ludwigson, a je streljal “pod oblake”. Dve minuti pa lepa priložnost za vijoličaste, Pihler je s petih metrov streljal mimo leve vratnice.

V 53. minuti lep strel Milca z desne strani,  vratar gostov je bil že premagan, a je žoga zadela prečko.

V 65. minuti imeniten strel Vrhovca, vratar Dovin je žogo s “pantersko” parado odbil v kot.

Do konca tekme je ostalo 1:0 za Hammarby. Maribor je danes odigral dobro, zaslužil si je neodločen rezultat, zmanjkalo je malo sreče. Hammarby je trenutno boljša ekipa, ki se je zasluženo uvrstila v tretji krog kvalifikacij. Maribor ni več na tistem nivoju, na katerem je bil pred leti, ko se je uvrstil v skupinski del Lige prvakov. Tokrat so vijoličasti svojo evropsko pot že zaključili.

Tako Olimpija kot Maribor se morata sedaj osredotočiti na medsebojno prvenstveno tekmo. Tekma bo v nedeljo v Stožicah. Domžale pa bodo gostile CB24 Tabor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine