14.4 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Maribor s tremi točkami iz Kopra

Piše: Samo Vidovič

Ljubljanski derbi se je končal brez zadetkov.

Ljubljanski derbi med Bravom in Olimpijo ni povsem izpolnil pričakovanj. Še posebej povprečen je bil prvi polčas. Predvsem od Olimpije, ki se bori za naslov prvaka, se je pričakovalo več. Bravo je vse do končnice tekme odigral solidno.

Začetek je bil sicer obetajoč. Po hitrem protinapadu domačih v 3.minuti je Nkama podal Kerinu, ta pa je streljal mimo desne vratnice vratarja gostov Banića.

V nadaljevanju polčasa so sicer več proti vratom streljali igralci Olimpije, toda prav noben njihov strel ni bil nevaren. Domači pa so si drugo priložnost v tem delu igre pripravili v 43.minuti, ko je Bajde z bližine streljal mimo gola.

V prvih petnajstih minutah drugega polčasa so si domači pripravili dve priložnosti. V 52.minuti je po kotu Bajde z glavo zgrešil s petih metrov.  Pet minut kasneje je isti igralec s strani streljal v Banića, ki mu je dobro zaprl kot.

V 62.minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Prtajin, žoga je s pomočjo bloka zletela mimo gola domačih vrat v kot.

Po vstopu Mudražije, Aldairja, Ziljkića in Prelca je Olimpija v zadnjih petnajstih minutah le začela prevladovati.

V 73.minuti značilna samostojna akcija Ziljkića, ki jo je zaključil s strelom v bližnji kot vratarja Orbanića, ki je strel obranil.

Minuto kasneje je Bajde z leve strani lepo podal Kramariču, slednji pa je nekaj metrov od gola zgrešil celo žogo.

V 80.minuti je poskušal Aldair, tudi on ni bil natančen.

V 83.minuti prva res lepa priložnost gostov, Prtajin je po predložku z desne strani z bližine z glavo streljal mimo desne vratnice.

V 87.minuti enajstmetrovka za goste. Križan je spotaknil Mudražijo, sodnik Vinčič je upravičeno pokazal na belo točko. Strel iz enajstih metrov Ziljkića pa je Orbanić obranil.

V sami končnici tekme sta poskusila s streloma od daleč Ziljkić in Kavčič za domače, vendar je ostalo pri 0:0.

Bravo je bil večji del tekme konkretnejši, še posebej v prvi polovici drugega polčasa se je zdelo, da so Šiškarji bližje zadetku. Vse do zadnje petine tekme so kontrolirali sredino igrišča, odmaknili goste od svojega gola. Manjkal jim je samo zadetek. Ob koncu tekme pa so popolnoma popustili, praktično niso mogli več priti na drugo polovico. Na koncu se lahko zahvalijo le izjemnemu Orbaniću, da so osvojili točko.

Olimpija je bila v večjem delu tekme neprepoznavna, brez prave igre. Šele z vstopom nekaterih igralcev s klopi so zmaji zaigrali tako, kot se od njih pričakuje. Namesto “nabijanja ” žoge po zraku so začeli igrati po tleh, preko bokov. Vendar je bilo prepozno. Na koncu so zastreljali še enajstmetrovko. Več kot točke pa si danes niso zaslužili.

V derbiju kroga pa sta se na Bonifiki pomerili prvouvrščeni ekipi.

Tekmeca sta bila v prvem polčasu enakovredna, igra je bolj ali manj potekala med obema kazenskima prostoroma.

Najnevarnejši mariborski napadalec Mudrinski ni prišel do priložnosti.

Na drugi strani je mariborska obramba prav tako dobro pazila na nevarne koprske napadalce Barišića, Colleya in Parrisa.

Koper je imel v tem delu igre edino pravo priložnost, ko je v 25.minuti Colley ušel po desni strani, njegov predložek po tleh pa je v v vratnico preusmeril mariborski branilec Mitrović.

Drugi polčas je bil boljši.

Maribor je v 48.minuti povedel. Po predložku Milca je žoga v roko zadela Bručića, sodnik Kajtazović je pokazal na enajstmetrovko, ki jo je v gol pretvoril Mudrinski.

V 52.minuti je imel Barišić na svoji desnici izenačenje, toda z desetih metrov je žogo poslal čez gol.

V 61.minuti je Maribor podvojil vodstvo. Po kotu z desne strani je zadel Žugelj. Pri strelu je imel precej sreče, saj ga je žoga dobesedno zadela v glavo, gola praktično ni videl.

Malo kasneje je z močnim strelom poskušal Milec, strel je končal za vrati Golubovića.

Vijoličasti se so potem pomaknili nekoliko nazaj. Poskušali so obdržati prednost in z morebitnim protinapadom zaključiti tekmo.

Koper ni mogel priti do priložnosti.

Potem pa je v 81.minuti Alvir nepotrebno spotaknil Barišića, ki je dosojeno enajstmetrovko mojstrsko izvedel, s ‘Panenko’ je ukanil vratarja Juga.

V zaključku je Koper prišel do dveh prostih strelov, vendar tako Barišić kot Parris nista bila natančna.

Tik pred koncem tekme pa je po kotu Guberca Kotnik zadel vratnico.

Gostje so zdržali pritisk in zmagali z 2:1.

Koprčani niso bili podrejeni, odločila sta dva slučajna trenutka pri zadetkih gostov. Imeli so tudi kar nekaj smole, predvsem v zadnjih trenutkih tekme. Dvakrat jim je gol preprečila vratnica.

Morda se je nekoliko več pričakovalo od njihovega udarnega napadalnega tria, Barišić se je ‘prebudil’ šele v končnici, ko je začel prevzemati odgovornost. Colley je bil soliden, Parris pa je pokazal premalo.

Spet so prejeli dva zadetka, to je glavni razlog njihovega poraza. Dokazali pa so, da so upravičeno v boju za naslov prvaka.

Mariborčani niso navdušili z igro, niso pa tudi razočarali. Makoumbou je dobro vodil igro na sredini, zadnja bočna igralca sta se dobro vključevala v napad. Še vedno se čakajo boljše partije Ivanovića, ki še ni pokazal svoje prave kvalitete, odkar je prišel v Maribor.

Ob koncu so trpeli v obrambi, delali nepotrebne prekrške, z malo sreče pa so vseeno zmagali v zelo pomembni tekmi. Ob spodrsljaju Olimpije so se nekoliko odlepili od obeh zasledovalcev. Seveda pa prvenstvo še zdaleč ni odločeno.

Lestvica po 24.krogu:

Maribor 48, Koper in Olimpija 42, Mura 36, Bravo 35, Domžale 34, Kalcer 26, Celje 25, CB24 Tabor 21, Aluminij 20 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine