11 C
Ljubljana
sobota, 11 maja, 2024

Maribor na lestvici pobegnil Olimpiji

Včeraj in danes je bil odigran 16. krog prve lige. Včeraj so se Domžale pomerile s Koprom, v Kidričevem pa Aluminji z Muro. Tekma v Domžalah se je končala z neodločenim izidom. Domačini so dolgo časa vodili in imeli priložnost osvojiti vse tri točke, vendar so gostje slabih deset minut pred koncem uspeli izenačiti. Delitev točk ekipama ni prinesla pomika na lestvici, ostali sta na četrtem in petem mestu. Domžale v zadnjih tekmah igrajo bolje, Koper pa je pod samim vrhom, presenečenje prvenstva.

Tudi v Kidričevem so domačini povedli v prvem polčasu, Mura je v drugem z dvema goloma uspela preokreniti rezultat in zmagati. Aluminij igra letos precej slabše kot v preteklem prvenstvu, ko so igrali lep nogomet, ki jim je prinašal točke. Več ali manj je jasno, da se bodo v tej sezoni borili za obstanek. Mura pa drži korak z Olimpijo in Mariborom in ostaja resen kandidat za osvojitev naslova.

Danes smo pod drobnogled vzeli dve tekmi, popoldne sta se pomerila Celje in Olimpija. Gostje so prišli v Celje potrditi četrtkovo zmago proti Mariboru, ki jim je gotovo dvignila samozavest. Vendar se jih aktualni državni prvaki niso ustrašili, nasprotno. Nekoliko presenetljivo so bili boljši na sredini, kar jim je prineslo premoč v igri večji del tekme.

Domačini so  imeli so več priložnosti, že v prvi minuti obilo smole, saj so zadeli vratnico. Olimpija je povedla po prvi pravi priložnosti, ko je celjska obramba nespretno reagirala in pripravila priložnost Vombergarju. Slednji je izkazal kvaliteto vrhunskega golgeterja in z močnim strelom zadel za vodstvo Olimpije.

Celjani so se celo tekmo trudili rezultat izenačiti, pripravili so si nekaj lepih priložnosti. Vendar so bili vedno nespretni in neučinkoviti pred golom. Ko je že kazalo na zmago gostov, pa je Kuzmanović v 86 minuti po lepi samostojni akciji z leve strani zadel daljši kot Frelihovih vrat. Celjani so bili nagrajeni za veliko borbenost skozi vso tekmo, točka je več kot zaslužena, z nekoliko več koncetracije in boljšo realizacijo bi lahko osvojili vse tri. Trener Dušan Kosič je po današnji tekmi gotovo lahko zadovoljen s prikazanim.

Olimpija ni uspela ponoviti igre proti Mariboru, njihov najboljši igralec s te tekme Ivanović je bil povprečen. Na sredini igrišča so igrali veliko slabše, Caimacov, ki je bil v četrtek zelo dober, je bil na klopi. Več kot točke si gostje danes niso zaslužili.

Zvečer sta se pomerila še Maribor in Gorica. Gostje so že v četrti minuti povedli, ko je Velikonja mojstrsko preigral Pihlerja in premagal Juga. Potem pa so domači prevzeli pobudo, že čez dve minuti kasneje smo videli izenačenje, po lepi šolski akciji Klinarja, asistenta Miheliča in strelca Matka. Takoj zatem je Mešanović iz ugodnega položaja streljal čez gol.

 V 13 minuti je sodnik Sagrković pokazal že drugi rumeni karton branilcu domačih Martinoviću, kar je zelo vplivalo na potek tekme. Izključitev je bila morda prestroga, drugi rumeni karton je dokaj sporen. 

Gostje so z igralcem več postali enakovrednejši in tu in tam so tudi zapretili v napadu. Najlepšo priložnost polčasa pa je imel Matko, a je njegov strel vratar Likar ubranil.

Drugi polčas se je začel z ofenzivo domačih, ki so v 57 minuti prišli v vodstvo. Matko je z desne strani močno sprožil proti golu, žoga je zadela gostujočega branilca in ravno dovolj spremenila smer, da je bil gostujoči vratar nemočen.

Maribor se je po tem golu pomaknil v obrambo, Gorica je pritiskala. V 75 minuti je Jug s pantersko parado ubranil Smajlagićev strel z glavo.

V zadnji minuti pa po odvzeti žogi na sredini igrišča lepa akcija Kronavetra, Repasa in Santosa, ki je dal tretji gol in odločil tekmo.

Zmaga Maribora je zaslužena, pomembno je tudi to, da so v tem krogu Olimpiji pobegnili za dve točki. Številne menjave v ekipi glede na zadnjo tekmo so se trenerju Camoranesiju danes obrestovale.

Tekma v Ljubljani med Bravom in Taborjem je bila zaradi razmočenega igrišča preložena.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine