9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Marcel Hirscher zmagovalec Adelbodna, Hadalin na desetem mestu

Marcel Hirscher je veliki zmagovalec Adelbodna. Po veleslalomu je v manj kot 24 urah dobil še slalomsko tekmo za svetovni pokal alpskih smučarjev. To je njegov še tretji dvojček zmag na tem švicarskem prizorišču. V deseterici je tekmo končal edini slovenski finalist Štefan Hadalin, ki je v finalu pridobil tri mesta in je končal na desetem mestu.

 

Za Hirscherjem se je uvrstil Francoz Noel Clement (+0,50), Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,71) je bil tretji. Hirscher je bil po prvi vožnji tretji, a je znova mojstrstvo pokazal v finalu ter se z najhitrejšim časom druge vožnje zavihtel na vrh.

Rojak Marco Schwarz, ki je bil najhitrejši po prvi vožnji, je odstopil pred slovito ciljno strmino. Tvegal je preveč in povozil količek. Napake je delal tudi drugi po prvi vožnji Kristoffersen, ki prav tako ni ogrozil Hirscherja.

Najbolj se je Hirscherju približal 21-letni Clement, peti po prvi vožnji, ki je prišel do svojih prvih slalomskih stopničk. Kristoffersen, ki mu nikakor ne uspe premagati avstrijskega tekmeca, pa je prišel do svojih 34 slalomskih stopničk, kar je največ med Norvežani.

Lastnik zaporednih sedmih velikih kristalnih globusov je z deveto zmago v Adelbodnu, pet jih ima v slalomu in štiri v veleslalomu, postavil rekord po številu zmag med moškimi na enem prizorišču. Rekorden je tudi s po novem 16 osvojenimi stopničkami v Adelbodnu, kar je prav tako največ med moškimi na enem prizorišču.

Hirscher je prišel do svoje 67. zmage v svetovnem pokalu, več jih imata le Američanka Lindsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86). To je njegova že 31. slalomska zmaga. Več jih imata med moškimi le Italijan Alberto Tomba (35) in Stenmark (40). Skupno je zbral že 132 stopničk. Druga na lestvici Vonnova jih ima 137, rekorder Stenmark pa 155. Z osvojenimi devetimi zmagami v tej zimi se je izenačil z Američanko Mikaelo Shiffrin, ki dominira v ženskem smučanju.

Prave tekmovalne občutke je po treh ničlah znova našel najboljši slovenski slalomist Hadalin, ki se je zahtevne strmine pogumno lotil že v prvi vožnji. S startno številko 27 se je prebil do 13. izhodišča. V finalu je z odločno in preudarno vožnjo, vpisal je osmi čas finala, še nadgradil svoj dosežek ter s skupnim zaostankom 2,22 sekunde drugič v tej sezoni osvojil mesto v najboljši deseterici. Osmi je bil na slalomu v Saalbachu, sezono je začel z 18. mestom v Leviju. Šestkrat v tej zimi pa je ostal brez uvrstitve med najboljših 30.

Triindvajsetletni Vrhničan na šestih startih v Adelbodnu še nikoli poprej ni prišel višje, pred dvema letoma je bil na tem slalomu 20. “Sem zelo zadovoljen. Upam, da bo ta rezultat pozitivno vplival na mojo samozavest in da bom s to pozitivno energijo in sproščeno šel naprej v januar. Boljši občutek sem imel v drugi vožnji, bolj sem si zaupal, vožnja je bila bolj tekoča. Sem pa še vedno delal manjše napake, ki so sestavni del tveganja v takšni konkurenci. To želim popraviti in, ko bom to popravil, bo rezultat še boljši,” je v izjavi za Radio Slovenija dejal Hadalin.

Hirscher si je v boju za osmi veliki kristalni globus po 20 tekmah, do konca sezone jih je na sporedu še 21, zagotovil že 976 točk. Prvi zasledovalec Kristoffersen jih ima 571, tretji Francoz Alexis Pinturault pa 494.

Najboljši Slovenec skupno je 19. Žan Kranjec, ki se po sobotnem petem veleslalomskem mestu na slalomski progi ni prebil v finale. Hadalin v slalomskem seštevku po novem zaseda 20. mesto.

Karavana svetovnega pokala ostaja v Švici. V petek bo v Wengnu prva letošnja kombinacija, nato bo v soboto še smukaška klasika za pokal Lauberhorna in nedeljski slalom.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine