10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Luka Dončić med zemljo in nebom: Nagrada ga zgodovinsko gledano uvršča med najboljše novince v zgodovini lige NBA

S priznanjem za novinca leta je Luka Dončić naredil nov korak v košarkarski nesmrtnosti. Po zlatu z evropskega prvenstva v Turčiji, naslovu evropskega prvaka z Real Madridom, nazivu MVP evrolige se lahko zdaj usmeri k prstanu za prvaka lige NBA in nagradi MVP lige NBA, ki mu bosta zagotovila mesto v Hišah slave v Springfieldu in Madridu.

 

Liga NBA nagrado za novinca leta podeljuje od sezone 1952/53 in nosi ime po nekdanjem glavnem trenerju Philadelphie Eddieju Gottliebu. Nagrado podeljujejo izbrani košarkarski novinarji iz ZDA in Kanade. Vsak izbere tri igralce; prvemu podeli pet točk, drugemu tri in tretjemu eno.

Šestnajst zmagovalcev glasovanja je v naslednjih letih po prejemu priznanja ROY (Rookie of the Year) dobilo tudi nagrado MVP lige – le dvema je to uspelo v isti sezoni, Wiltu Chamberlainu in Wesu Unseldu -, 19 od 42 novincev leta, ki niso več košarkarsko dejavni, pa že ima mesto v Naismithovi dvorani slavnih v Springfieldu.

Dončić je v glasovanju prehitel Traeja Younga (Atlanta Hawks), petega na izboru lige NBA 2018, in številko 1 lanskega “drafta” DeAndreja Aytona (Phoenix Suns).

To mu je uspelo s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj ter s šestimi priznanji za novinca meseca na zahodu. Young je sezono končal z 19,1 točke, 3,7 skoka in 8,1 podaje, Ayton pa s 16,3 točke, 10,3 skoka in 1,8 podaje.

Dončić je v ligi NBA odigral 72 tekem in bil kljub 20 letom, ki jih je dopolnil konec februarja, prvi mož Dallas Mavericks, ki je sezono končal v rednem delu z izkupičkom 33-49.

Njegov osebni rekordi so: 35 točk, 16 skokov, 12 podaj, 4 ukradene žoge in 2 blokadi. Na dveh tekmah je imel 26 metov iz igre, proti New Orleansu je zadel sedem trojk, proti Atlanti je bil 12-krat natančen s črte prostih metov, na dveh tekmah pa je izgubil tudi po devet žog.

Zbral je 23 dvojnih dvojčkov ter osem trojnih dvojčkov. To ga zgodovinsko gledano uvršča med najboljše novince v zgodovini lige NBA. Več trojnih dvojčkov sta imela v krstni sezoni le Oscar Robertson, 26, v sezoni 1960/61 ter Ben Simmons, 12, v sezoni 2017/18.

Štiri od osmih trojnih dvojčkov je Dončić dosegel kot najstnik, torej pred dopolnjenim 20. rojstnim dnevom. Postal je sploh prvi najstnik v ligi NBA, ki je vpisal več kot en trojni dvojček.

Prvi v ligi NBA, ki je pred dopolnjenim 20 letom starosti dosegel trojni dvojček, je bil košarkar Markelle Fultz (Philadelphia 76ers) v sezoni 2017/18. Fultz je bil deset dni mlajši od Dončića, ko je vpisal ta mejnik, a je za razliko od Ljubljančana ostal pred 20 letom starosti le pri tem edinem trojnem dvojčku.

Dončićevi dosežki sodijo ob bok največjim zvezdnikom tega športa. Michael Jordan je v svoji sezoni novinca 1984/85 dosegel več točk kot Dončić (28,2), a manj asistenc (5,9) in skokov (6,5). Magic Johnson je imel denimo v prvi sezoni 1979/80 slabše povprečje od Dončića v točkah (18) in skokih (7,7), le pri podajah je bil boljši (7,3), Wilt Chamberlain pa je v svoji premierni sezoni 1959/60 kot novinec mejnike premikal s povprečjem 37,6 točke in 27 skokov na tekmo, ob tem imel le 2,3 podaje.

Dončić se je rodil 28. februarja 1999 v Ljubljani. Njegova mama je Mirjam Poterbin, oče pa Saša Dončić, nekdanji slovenski reprezentant, član različnih slovenskih prvoligašev. Košarkarsko žogo so mu praktično položili v zibelko.

Košarkarsko pot je začel na osnovni šoli Mirana Jarca v Ljubljani, njegov prvi klub pa je bil Union Olimpija. V Španijo je odšel pri rosnih 13 letih; septembra 2012 je z Real Madridom podpisal petletno pogodbo. Čeprav je bil star šele 14 let, je nastopal za moštvo U-16 in po eni sezoni napredoval v mladinsko ekipo Real Madrida, torej med fante, stare do 18 let, ki so nastopali med člani v četrti španski ligi. Bil je eden vodilnih igralcev s povprečjem 14,5 točke, 6,2 skoka in 3,1 podaje.

Prva velika priznanja je dobil leta 2015; na turnirju U-18 v predmestju Barcelone je bil izbran v prvo peterko, čeprav je imel dve leti manj od drugega najmlajšega igralca v postavi, maja 2015 pa je z Real Madridom osvojil enega najpomembnejših mladinskih turnirjev v Evropi ter postal MVP turnirja.

Dončić je del članske ekipe Real Madrida postal v sezoni 2015/16, prvo tekmo v evroligi pa je odigral 16. oktobra 2015. Sezono 2017/18 je Dončić v evroligi končal s povprečjem 16,1 točke, 4,9 skoka, 4,3 podaje in statističnim indeksom 21,7, najvišjim v evroligi, ki mu je prinesel naziv MVP sezone. Ob tem so ga umestili v idealno peterko tekmovanja ter razglasili za najobetavnejšega igralca evrolige.

Dončić je zgodovinski pečat pustil tudi ob prvem nastopu za Slovenijo v članskem dresu. Na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Istanbulu ni izgubil niti tekme, Slovenijo je s povprečjem 14,3 točke, 8,1 skoka in 3,6 podaje popeljal do največjega uspeha v zgodovini slovenskega ekipnega športa.

Finala proti Srbiji ni odigral do konca, saj si je v tretji četrtini poškodoval gleženj. Vseeno je bil izbran v prvo peterko eurobasketa skupaj z Rusom Aleksejem Švedom, Špancem Pauom Gasolom, Srbom Bogdanom Bogdanovićem in rojakom Goranom Dragićem. Slednji je bil MVP prvenstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine