13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Lučka Rakovec evropska prvakinja v težavnosti

Slovenska športna plezalka Lučka Rakovec je nova evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Osemnajstletna Ljubljančanka je konkurenco pokorila v današnjem finalu težavnosti na evropskem prvenstvu v Edinburghu.

 

To je največji uspeh Rakovčeve v karieri in drugi veliki uspeh v enem tednu.

Prejšnjo nedeljo je navdušila s tretjim mestom na tekmi v Kranju za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Rakovčeva je bila po kvalifikacijah druga. V polfinalu prvenstva na Škotskem je nekoliko poslabšala svoje izhodišče, a je višina 39+ še vedno pomenila šesti dosežek in uvrstitev v finalni krog boja za najboljšo težavnostno plezalko na stari celini.

Z višino 46+ je najvišje postavila letvico, te ni dosegla nobena od tekmic, ki so se v steno podale za njo. Belgijka Anak Verhoeven, ki je vodila po kvalifikacijah in polfinalu, ni ubranila naslova celinske prvakinje. Na evropski prestol v težavnosti se je tako še drugič usedla Slovenka. Leta 2015 je naslov evropske prvakinje v težavnosti osvojila Mina Markovič.

“V finalu sem dala vse od sebe, kar je bilo dovolj za zmago,” se je smejalo mladi slovenski tekmovalki, ki je v Edinburghu že tekmovala pred štirimi leti na evropskem mladinskem prvenstvu, na katerem je med starejšimi deklicami do 15 let osvojila 13. mesto. Takrat je v njeni starostni kategoriji zmagala Mia Krampl, med kadetinjami do 17 let pa Janja Garnbret.

“Definitivno si nisem predstavljala, da se lahko sezona tako razplete. Že stopničke v Kranju so me nekoliko presenetile, nisem si pa mislila, da lahko dobim še evropsko prvenstvo,” je bila navdušena Rakovčeva, ki je peta v seštevku razvrstitve za nastop na tekmi dodatnih olimpijskih kvalifikacij konec novembra v Toulousu.

V ženskem finalu je bilo možno spremljati tri slovenske nastope. Mina Markovič, pred dvema letoma na EP v Campitallu je bila srebrna, je osvojila četrto mesto. Od še petih stopničk na EP v težavnosti jo je ločilo le pol giba.

Markovičeva je nastopila na svoji zadnji veliki tekmi letos. Je pa vseeno bila zelo zadovoljna, saj je nastopila v svojem prvem finalu po poškodbi.

“Na tej tekmi sem se zelo dobro počutila. V finalu mi smer ni bila ravno pisana na kožo, sem pa vseeno naredila kak dober gib. Na koncu mi je pa zmanjkalo čisto malo in bi zadeva lahko bila še lepša, a je tudi občutek, ko veš, da si dobro odplezal, fenomenalen,” je dejala slovenska veteranka. Tjaša Kalan, ki je bila po polfinalu tretja, je v finalu osvojila sedmo mesto.

Na stopničkah so bile tri najstnice. Druga je bila vrstnica Rakovčeve Italijanka Laura Rogora, bron je osvojila francoska petnajstletnica Luce Douady.

Pri moških je prvič naslov evropskega prvaka v težavnosti osvojil Čeh Adam Ondra, ki je bil pred tem na prvenstvih stare celine v tej disciplini trikrat drugi. Drugo mesto je pripadlo Albertu Ginesu Lopezu, Švicar Sascha Lehmann pa je dobil boj za bron s Slovencem Martinom Bergantom.

Triindvajsetletni Škofjeločan je dosegel enako višino kot Lehmann 34+, a je bil slabši v polfinalu. Luka Potočar je prvenstvo končal na osmem mestu.

Brez boja za kolajne je ostala aktualna svetovna podprvakinja Mia Krampl, ki je na 11. mestu najboljšo osmerico zgrešila za en gib.

Prvenstvo v Edinburghu sta izpustila oba najboljša Slovenca v težavnosti ta hip Janja Garnbret in Domen Škofic.

Letošnje leto je bilo zelo uspešno za slovenske športne plezalce. Prav na vsakem od prvenstev so bile Slovenke na zmagovalnem odru.

Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Hachiojiju je Garnbretova osvojila tri zlate kolajne v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji. Kramplova je zgodovinski uspeh serijske šampionke Garnbretove dopolnila s srebrom v težavnosti.

Na evropskem prvenstvu v balvanih septembra v Zakopanah sta Urška Repušič in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmago z zlato-srebrno simfonijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine