14.9 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Lozano na kolena spravil svetovne prvake

Mehiška nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Moskvi premagala branilko naslova Nemčijo z 1:0 (1:0). Edini gol na tekmi je v 35. minuti dosegel Hirving Lozano. Druga tekma skupine F bo v ponedeljek ob 14. uri v Nižnjem Novgorodu, kjer se bosta merili Švedska in Južna Koreja.

* Stadion Lužniki, gledalcev 80.000, sodniki: Faghani, Sokhandan in Mansouri (vsi Iran).

* Strelec: 0:1 Lozano (35.).
* Nemčija: Neuer, Kimmich, Hummels, Boateng, Plattenhardt (od 80. Gomez), Khedira (od 60. Reus), Kroos, Özil, Müller, Draxler, Werner (od 86. Brandt).
* Mehika: Ochoa, Ayala, Salcedo, Moreno, Gallardo, Herrera, Guardado (od 73. Marquez), Layun, Lozano (od 66. Jimenez), Hernandez, Vela (od 58. Alvarez).
* Rumeni kartoni: Müller, Hummels; Moreno, Herrera.
* Rdeči karton: /.

Nemčija, ki je kljub slabši formi pred prvenstvom kot vedno veljala za enega od favoritov za končno zmago, je pot do ubranitve naslova začela s porazom proti Mehiki. Ta je evropskim reprezentancam na tem mundialu zadala sploh prvi poraz.

Pri Nemcih je šepala predvsem igra v obrambi, ki so jo Mehičani s hitrimi protinapadi večkrat resno testirali (a bili pri tem tudi precej nespretni), enkrat pa tudi ugnali. Večino tekme so sicer imeli žogo izbranci Joachima Löwa, a niso znali ugnati mehiške obrambe oziroma Guillerma Ochoe.

Prvi polčas obračuna je ponudil dinamično predstavo, z veliko akcije na obeh straneh. Po uvodni minuti, ko so Mehičani zagrozili prek Hirvinga Lozana (v zadnjem trenutku ga je blokiral Jerome Boateng), so Mehičani še kar nekajkrat sprožili proti nemškim vratom, a strele Hectorja Herrere, Hectorja Morena (z glavo) in Miguela Layuna je vratar nemške vrste Manuel Neuer brez težav obranil.

Podobno je bilo tudi na drugi strani, kjer je najprej Timo Werner v tretji minuti streljal mimo vratnice malce z desne strani, nato pa so Mats Hummels, Julian Draxler, še enkrat Werner in Toni Kroos žogo pošiljali naravnost v naročje Ochoe. V 16. minuti so imeli Mehičani še nekaj sreče, saj je Carlos Salcedo le za malo zgrešil svoja vrata.

V 35. minuti so Mehičani izpeljali bliskovit protinapad, Javier Hernandez Chicharito je potegnil žogo naprej, jo oddal na levo do vtekajočega Lozana, ki je iz igre vrgel Mesuta Özila in nato iz bližine premagal še Neuerja.

Tri minute pozneje so bili Nemci blizu izenačenja, ko je Toni Kroos izvrstno izvedel prosti strel, žoga je letela pod prečko, a jo je Ochoa toliko dvignil, da je ta zadela okvir vrat in se odbila.

V drugem polčasu je prvi resneje zagrozil Joshua Kimmich, ki je s “škarjicami” žogo poslal malo čez mehiška vrata. Nemčija je imela v tem delu igre pobudo in skušala priti do izenačenja, v 70. minuti pa so Mehičani prišli v kazenski prostor, kjer je padel Chicharito, a se sodniki niso odločili za najstrožjo kazen.

V 72. minuti je bil pri Nemcih nenatančen Marco Reus, štiri minute pozneje pa je Kroos z roba kazenskega prostora žogo poslal kak meter mimo vrat. Kroos je z novim strelom od daleč poskusil še v 84. minuti, malce pozneje je z glavo zgrešil še Mario Gomez, v 89. minuti pa je le za nekaj centimetrov cilj zgrešil še Julian Brandt z roba kazenskega prostora, tako da je zmaga ostala v mehiških rokah.

Pri Mehičanih, ki so tudi v drugem delu zapravili nekaj protinapadov, je poseben dosežek uspel Rafaelu Marquezu. Ta je zaigral že na petem SP in se s tem pridružil rojaku Antoniu Carbajalu, Italijanu Gianluigiju Buffonu in Nemcu Lotharju Mätthausu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine