12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Lovorika za nogometnega prvaka spet v Moskvi, žoga za uvodno tekmo pa končala vesoljski izlet

V Rusiji in po svetu že odštevajo dni pred začetkom največjega letošnjega športnega dogodka. Danes so v Moskvi spet lahko pozdravili lovoriko za zmagovalca svetovnega prvenstva, ki je končala svetovno turnejo, obenem pa je svojo vesoljsko pot končala tudi žoga, s katero bosta Rusija in Savdska Arabija 14. junija začeli nogometno SP v Rusiji.

 

Žoga, s katero bosta Rusija in Savdska Arabija 14. junija na stadionu Lužniki v Moskvi odprli letošnje svetovno prvenstvo v nogometu, ima za sabo posebno pot. Danes popoldne se je iz vesolja vrnila na zemeljsko oblo. Na vesoljski poti je bila dva meseca, saj so jo kozmonavti vzeli s seboj na mednarodno vesoljsko postajo ISS, ki kroži 400 kilometrov nad Zemljo.

Kozmonavti, Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle in Japonec Norishige Kanai, so se danes vrnili na trdna tla v kazahstanski Žezkazgan, od tam pa je nato žoga takoj nadaljevala pot do Moskve.

Po večmesečni poti po Rusiji in še 50 državah pa se je danes v Moskvo vrnila tudi prestižna lovorika, pokal, ki ga bo 15. junija dvignil kapetan zmagovalne ekipe.

“Danes Moskva postaja nogometna prestolnica, počutimo se, kot da pozdravljamo starega prijatelja. Moskva je bila že velikokrat športno mesto, zdaj bomo dokazali, da je lahko tudi nogometno mesto,” je ob slovesnosti 11 dni pred začetkom SP dejal moskovski župan Sergej Sobjanin. Na slovesnosti pa so bili med drugimi tudi predsednik organizacijskega odbora SP Aleksej Sorokin, kot posebni gost pa nekdanji nemški nogometni zvezdnik Lothar Matthäus, svetovni prvak iz leta 1990. Moskovčani bodo imeli možnost ogleda do četrtka, saj bo pokal razstavljen v parku Gorkega.

Pokal je svojo pot začel 9. septembra, do decembra je ostal v Rusiji in obiskal 24 mest, pozneje pa je nadaljeval potovanje še v tujini in obiskal 50 držav. Pot pokala spodbuja krovna nogometna organizacija Fifa, saj je to ena redkih priložnosti, da prestižno nagrado za najboljšega na svetu v nogometu in eno najbolj zaželenih športnih trofej v živo vidijo tudi navijači. Prvič so pot pokala uvedli leta 2006 v Nemčiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine