7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Ljubljanski maraton bo danes v znamenju lepega jesenskega vremena; bo padel nov tekaški rekord?

Ljubljanski maraton se bo 24. po vrsti začel danes ob 8.30 s tekom na 10 km. Napovedano je sončno vreme, temperatura ob 10. uri, pol ure pred startom maratona na 21 in 42 km, pa naj bi narasla na 16 stopinj Celzija. To bi lahko ogrozilo cilj organizatorjev, ki je izboljšanje lanskega ženskega rekorda Kenijke Visiline Jepkesho (2:22:58).

Najvišja temperatura naj bi namreč v naslednjih urah presegla mejo 20 stopinj in s tem tudi rekord najbolj množičnega cestnega teka v Sloveniji iz leta 2005, ko so ob 14. uri namerili 18,8 stopinje.

Lani, ko so ob sedmih namerili prav tako za ta letni čas visokih 14,5 stopinje, temperatura pa se je v naslednjih urah le malenkost zvišala, občasno je padal tudi dež, sta bila postavljena oba rekorda na olimpijski maratonski razdalji, ki bo letos štela tudi za državno prvenstvo.

Etiopijec Sisay Lemma je slavil zmago z 2:04:58, ker še vedno velja za deseti zmagovalni čas vseh maratonov na svetu. A Lemma zaradi nedavnega nastopa na maratonu v Berlinu, kjer je bil tretji, 1:22 minute hitreje kot ob lanskem rekordu v slovenski prestolnici, ne bo branil zmage v Ljubljani.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine