9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Ljubljanski jamarji odkrili prehod med dvema več kot tisoč metov globokima jamama na Kaninu

Ekipa jamarjev Društva za raziskovanje jam Ljubljana je odkrila podzemni prehod med dvema več kot tisoč metrov globokima jamama z vhodi na Kaninskih podih. V enoten jamski sistem sta tako združeni jami Renejevo brezno in P4, ki v dolžino skupaj merita 11 kilometrov. Nov jamski sistem je postal sedma najdaljša jama v Sloveniji.

Jamarji so podzemni prehod odkrili po štirih dneh raziskovanja in bivakiranja na 1000 metrih globine. Kot so danes še sporočili iz društva, so kraški podi Kanina izjemno visokogorsko območje, ki ga slovenski in tuji jamarji raziskujejo že desetletja, saj veljajo za “Himalajo svetovnega jamarstva”.

V minulih letih so člani društva v zahtevnih okoliščinah raziskali dve od sedmih več kot tisoč metrov globokih jam – najprej Renejevo brezno, drugo najglobljo jamo v Sloveniji, globoko 1322 metrov in dolgo več kot 5800 metrov, pozneje pa še jamo P4, globoko 1054 metrov in dolgo 4700 metrov. Z raziskovanjem bodo nadaljevali, saj si želijo najti podzemne poti od jamskih vhodov na višini 2000 metrov do izvirov v dolini Soče, so še navedli v Društvu za raziskovanje jam Ljubljana.

V Sloveniji je sicer registriranih 13.000 jam.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine