6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Liga Prvakov: Iličeva Atalanta v izločilne boje

Odigrane so bile tekme šestega kroga skupinskega dela Lige prvakov, s tem se je končalo tekmovanje po skupinah. Ekipe so bile razvrščene v osem skupin po štiri ekipe, naprej sta se uvrstili najboljši dve iz skupine. Tretjeuvrščene ekipe iz skupin pa so se uvrstile v Ligo Europa, kjer se bodo pridružile najboljšim ekipam skupinskega dela te lige v šesnajstini finala. 

 

V osmino finala Lige prvakov so se uvrstili Bayern, Atletico Madrid, Liverpool, Atalanta, Manchester City, Porto, Paris SG, RB Leipzig, Chelsea, Sevilla, Borussia Dortmund, Lazio, Juventus, Barcelona, Real Madrid, Borussia Mönchengladbach.

V šesnajstino Lige Europa, ki je druga po rangu, pa so se uvrstili Manchester United, Šahtar, Dinamo Kijev, Krasnodar, RB Salzburg, Olympiakos, Club Brugge, Ajax.

Izpadli so nekateri renomirani klubi, ki so v preteklosti tudi osvojili naslov najboljše klubske ekipe v Evropi. To so Manchester United, Ajax, Inter iz Milana. Največje razočaranje je gotovo Inter iz Milana, ki je osvojil zadnje mesto v svoji skupini in se ni uvrstil niti v Ligo Europa.

Zadnje kolo je ponudilo nekatere zanimive dvoboje. V Barceloni sta se v dvoboju za prvo mesto v skupini pomerila Barcelona in Juventus iz Torina, ki sta se že pred tem kolom uvrstila v osmino finala. Spremljali smo dvoboj dveh najboljših igralcev zadnjega desetletja, Messija in Ronalda. Uspešnejši je bil Ronaldo, ki je dvakrat uspešno izvedel enajstmetrovki pri zmagi gostov s 3:0. Barcelona je trenutno v veliki krizi, po porazu v zadnjem kolu španskega prvenstva s povprečnim Cadizom je doživela polom proti Juventusu. Igra katalonske ekipe je slaba, tako v ofenzivi kot defenzivi. Trenerja Koemana lahko skrbi forma nekaterih igralcev, predvsem v napadu Griezmana, ki je neprepoznaven glede na svojo igro izpred kakšnih dveh let. Menjal je tudi standardna Lengleta in Jordija Albo, ki sta se vklopila v sivino ekipe. Še največ je poskušal Messi, a v sedanji ekipi Barcelone nima soigralcev, kot jih je imel v preteklosti. Zdi se, da tudi sam nekako izgublja motivacijo, ni več tako prodoren kot v preteklih letih, ko je kot za šalo preigraval nasprotne igralce in odločal tekme.

Atalanta našega Iličića je bila v neposrednem dvoboju za uvrstitev v osmino v gosteh boljša od Ajaxa. Podobno je uspelo tudi Atleticu iz Madrida, kjer brani Jan Oblak, v Salzburgu. Svojo mrežo je uspel ohraniti nedotaknjeno.

Tudi tekma v Madridu, kjer je Real gostil Borussio iz Mönchengladbacha, je odločala o tem, kdo se bo uvrstil v osmino finala. Ta skupina, kjer sta igrala še Inter in Šahtar, je bila najbolj izenačena. Vse štiri ekipe so imele v tem zadnjem krogu še možnost za uvrstitev naprej.

Trener Reala Zidane je na sredino ekipe postavil izkušeno trojko Modrić-Casemiro-Kroos, ki je uspela kontrolirati in dobiti igro na sredini igrišča. S tem so olajšali delo svoji obrambni liniji. Zminimalizirali so možnost, da dobijo gol. Na drugi strani je v napadu Benzema po podobnih predložkih iz krila dvakrat zadel z glavo. Izkoristil je kvaliteto obeh predložkov, nekoliko prostora, ki mu ga je pustila gostujoča obramba. Pohvaliti pa je treba njegov izreden timing, predvidevanje, kam bosta prišli podaji. Real je odigral morda celo najboljšo tekmo v zadnjem času. Borussia ni imela resnih možnosti, kljub porazu pa se je uvrstila naprej. Na roke jim je šel remi v drugi tekmi te skupine.

V tej drugi tekmi milanski Inter ni uspel prebiti obrambe Šahtarja iz Donecka, domači so za napredovanje potrebovali zmago. Tekma se je končala brez golov, kar je velik neuspeh za ekipo našega Handanovića, trener Conte se je znašel v težki situaciji. 

Osmina finala  Lige prvakov se bo nadaljevala februarja naslednje leto, zadnje tekme v skupinskem delu Lige Europa pa se bodo odigrale jutri. Šesnajstina finala te lige bo prav tako odigrana februarja naslednje leto. Žreb obeh skupin bo opravljen v ponedeljek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine