3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Liga NBA od danes z lastno ešportno ligo

Severnoameriška košarkarska liga NBA bo dobila še svojo računalniško profesionalno različico. Danes se začenja liga, ki se ji je pridružilo 17 od 30 moštev, igralci pa bodo po vzoru košarkarske lige nastopili v predtekmovanju in končnici, predviden pa je tudi nabor. Uradna različica je igra NBA 2K, skupni nagradni sklad pa milijon dolarjev.

“Pozdravljamo to prvenstvo v svoji sredini. To je po ligi NBA, WNBA in G-League že naše četrto tekmovanje. Z njo bomo dobili novo generacijo igralcev. Zavedamo se, da gre za drugačno obliko športa, a ko gledamo, kako tekmujejo in kako trenirajo, vemo, da tudi oni vlagajo neverjetno energijo v uspeh,” je ob začetku tekmovanja v ešportu dejal komisar lige NBA Adam Silver.

Razkril je, da se je za tekmovanje prijavilo kar 72.000 kandidatov, na koncu pa so za sodelovanje izbrali 102 igralca, ki jih bodo po posebnem naboru razdelili na klube. Vsako od 17 ekip bo namreč zastopalo po šest igralcev. Zanimiv je pristop lige NBA, ki se razlikuje od drugih računalniških tekmovanj. Vsak igralec bo namreč upravljal z le enim košarkarjem, zato bodo prisiljeni sodelovati in se tudi uigrati, poročajo agencije.

Prav tako je zanimiv status sodelujočih v računalniški različici lige. Podpisali bodo polletne pogodbe, vredne med 32.000 in 35.000 dolarjev, najboljši pa si bodo razdelili tudi večji del nagradnega sklada. Liga NBA bo krila tudi vse stroške poti in namestitev na turnirje. Kakšna bo prva profesionalna računalniška liga v ameriškem športu, pa so ljubitelji ešporta spoznali že 6. aprila na promocijskem turnirju.

Klubi pa spoznavajo tudi druge možnosti, ki jih nudi področje ešporta. Sacramento Kings so že najavili gradnjo posebnega prostora za tekmovanje. Ne gre pa spregledati, da so prvaki Golden State Warriors, Houston Rockets in Cleveland Cavaliers že pred časom zaznali pomen računalniških tekmovanj in imajo svoje profesionalne ekipe že v drugem tekmovanju – League of Legends.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine