10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Liga narodov: Francozi spravili Špance na kolena

Piše: Samo Vidovič

V finalu Lige narodov sta se na milanskem San Siru pomerili Španija in Francija. Na koncu so se zmage z 2:1 veselili Francozi. 

Ti so imeli tudi prvo priložnostna tekmi, Benzema se je v peti minuti znašel sam pred španskim vratarjem Simonom, a ga ni uspel premagati. Po preigravanju je šel preveč v “mrtvi kot” in je izsilil le kot.

Španci so zapretili v 11 minuti,  Oyarzabal je bil v ugodnem položaju,  a je slabo zadel žogo.

V nadaljevanju so Španci uspeli “stopiti na žogo”, potrpežljivo so jo držali v svojih nogah. S hitrimi kratkimi podajami so obračali stran igranja, držali Francoze v pasivi. V tem delu igre sta bili francoski napadalci Griezman, Mbappe in Benzema malo vidni.

Podobno je bilo na začetku drugega  polčasa. Velik boj za vsako žogo na sredini igrišča. Potem pa se je začelo veliko dogajati pred obema goloma.

V 63 minuti prva priložnost v drugem polčasu. Po protinapadu Francozov je Hernandez zadel prečko. Že v naslednjem napadu pa je Oyarzabal povedel Španijo v vodstvo. Branilec Francozov Upamecano je bil premalo odločen, Oyarzabal pa je zadel v daljši kot vratarja Francije Llorisa.

Na odgovor “trikolorjev” smo čakali samo dve minuti. Benzema je z desne strani z lepim strelom v daljši zgornji kot premagal  Simona.

Malo zatem je Mbappe z lobom poskušal premagati Simona, ki je šel iz vrat, a ni bil natančen. V 71 minuti nova priložnost za Mbappeja, ki je bil neoviran pri strelu, a je streljal res slabo.

Odločitev o zmagovalcu je prišla v 80 minuti. Mbappe je po globinski žogi Hernandeza prišel sam pred Simona in ga rutinirano premagal.

V zaključku tekme sta se v priložnostih znašla še Oyarzabal in Mbappe, vendar sta bila oba vratarja na nivoju. Lloris se je z obrambo izkazal še v sodnikovem podaljšku. Zaključna ofenziva Špancev ni obrodila sadov, Francozi so se tudi nekoliko panično obranili.

Finale je predvsem v drugem polčasu opravičilo pričakovanja ljubiteljev nogometa. Španci so v prvem polčasu kontrolirali tekmo, jo peljali v smer, ki si so jo želeli. Umirili so nevarne francoske napadalce, jih odrezali od zvezne vrste in posledično kvalitetnih žog za zaključek.

V drugem polčasu pa so bili Francozi za odtenek boljši, imeli so več zrelih priložnosti. Po prejetem golu so se prebudili in tako kot v polfinalu proti Belgiji preobrnili rezultat. Odločila je predvsem individualna kvaliteta Benzemaja in Mbappeja. Dovolj jima je bilo le delček nepazljivosti španske obrambe, da sta zadela. Predvsem prvi gol Benzemaja je bil pomemben, saj so se z njim Francozi takoj vrnili nazaj v tekmo.

Francija je tako za Portugalsko, ki je zmagala predlani, postala druga zmagovalka pokala Lige narodov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine