11.5 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

La Vuelta 2020: Roglič v dirki po Španiji z današnjo etapno zmago lovi rdečo majico

Slovenski kolesar Primož Roglič je dokazal, da je bila nedeljska izguba rdeče majice na dirki po Španiji le splet nesrečnih okoliščin. V današnji osmi etapi je spet pokazal svojo moč in premagal vse tekmece.

 

Še najbližje mu je bil Ekvadorec Richard Carapaz, vodilni v skupnem seštevku, ki je zaostal 13 sekund, prav taka pa je njegova prednost pred Rogličem v skupni razvrstitvi.

Zasavec je po drugi etapni zmagi na letošnji dirki, etapa se je končala z dobrih osem kilometrov dolgim vzponom na prelaz Moncalvillo, s četrtega napredoval na drugo mesto, pred tretjeuvrščenim Ircem Danom Martinom, ki je bil tretji tudi v današnji etapi, ima 15 sekund prednosti.

Že pred 164 kilometrov dolgo etapo z dvema kategoriziranima vzponoma v zaključku (prvi je bil druge, zaključni pa prve kategorije) je bilo jasno, da bo še kako pomembna za končno razvrstitev. Zahteven zaključni vzpon je pomenil, da bodo imeli pretendenti za skupni vrh velik motiv in da ubežniki tokrat realnih možnosti ne bodo imeli. Kljub temu so poskušali, imeli pet minut prednosti, a jih je skupina favoritov, že na začetku zadnjega vzpona ujela.

Pri lovljenju je bila najbolj aktivna ekipa Movistarja, kar je kazalo na to, da na 8,2 kilometra dolgem zaključnem vzponu s povprečno naklonino devet stopinj – na nekaterih mestih je ta znašala tudi 18 stopinj, predvsem v zadnjih 500 metrih, pripravljajo akcijo za Enrica Masa. To je na vzponu potrdil tudi napad njegovega klubskega kolega Alejandra Valverdeja, ki pa se je hitro končal.

Resneje je bil videti poskus Hugha Cartyja, pred etapo tretjeuvrščenega, a tudi Britanec, katerega napad je pokril Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, je poskušal prehitro. Ko je napadel Rus Aleksander Vlasov, je kazalo, da se bo on veselil etapne zmage, saj za vrh skupnega seštevka ni bil nevaren in favoriti na njegov napad niso odgovorili.

Toda tudi Rusu so začenjale pojenjati moči, v ozadju pa je svojo priložnost začutil potrpežljiv in ob napadih povsem umirjen Roglič. Njegov prvi napad, po katerem je kot puščica prehitel Vlasova, je Carapaz odgovoril, po drugem v zadnjem kilometru pa je bil nemočen, bilo je samo vprašanje, koliko bo na koncu znašala prednost.

Ta ni bila dovolj, da bi Slovenec na svoj hrbet že danes vrnil rdečo majico, je pa zadostovala za drugo mesto, predvsem pa psihološko potrditev, da je trenutno močnejši od Carapaza in da mu do kronometra, ki naj bi odločil dirko, ne bo treba le paziti na Ekvadorca. Marsikdo, ki je morda mislil drugače, je dobil odgovor na vprašanje, ali je slovenski as še naprej prvi favorit dirke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine