6.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Kranj konec tedna gosti 23. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti

Kranj bo konec tedna gostil 23. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 126 tekmovalci iz 26 držav bo tudi močna šestnajstčlanska slovenska ekipa, na čelu katere je slovenska zvezdnica svetovnega prvenstva v Innsbrucku Janja Garnbret, ki napoveduje boj za novo zmago na kranjski steni.

Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije pripravlja pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje, se letos ne bo sklenil v dvorani Zlato polje. Kranjski sledita še dve tekmi na Kitajskem. Kljub temu pa na Gorenjsko prihajajo najboljši športni plezalci in športne plezalke z vsega sveta, ki so se še pred desetimi dnevi v Innsbrucku merili na svetovnem prvenstvu. Tudi naslednje leto kranjska ne bo zadnja tekma sezone zaradi izbirne tekme, na kateri se bodo delile preostale olimpijske kvalifikacije.

Tomo Česen, vodja kranjskega tekmovanja, sicer ni bil najbolj navdušen z načrti IFSC, zato pa ga navdušujejo “nenormalni” slovenski uspehi. “Težko je racionalno razložiti, da mala Slovenija dela to, kar dela. Čeprav se z drugimi ne moremo meriti z infrastrukturo, pa je najbolj pomembna motivacija. Tisti, ki je močno motiviran, bo močno delal, ker drugega recepta ni.”

In tega recepta izkušenega alpinista in mentorja se člani slovenske reprezentance zelo dobro zavedajo.

Motivacije ne manjka najbolj vsestranski športni plezalki na svetu ta hip. Janja Garnbret si je po Innsbrucku vzela nekaj dni aktivnega počitka, ki ga je preživela skupaj s partnerjem na in zunaj sten Domnom Škoficem, nato pa je znova zagrizla v naporno rutino skoraj vsakodnevnih več urnih treningov, saj jo naprej žene velika želja po novih ciljih in zmagah.

O naslovu svetovne prvakinje v težavnosti, ki ga je osvojila Avstrijka Jessica Pilz, so odločale sekunde, zato slovenska junakinja v Kranju upa na zahtevnejše smeri: “Že na kakšni prejšnji tekmi sva z Jessi obe splezali finalno smer, ampak je takrat na srečo o zmagovalki odločal polfinale. Upam, da so se postavljavci od prejšnjih tekem kaj naučili, če se niso, pa bom poskusila biti vsaj hitrejša.”

Na štirih tekmah v težavnosti pred SP v Innsbrucku so se na stopničkah poleg Garnbretove zvrstile še Pilzeva, Belgijka Anak Verhoeven in Jain Kim iz Južne Koreje.

“Na žalost je Anak predčasno končala sezono zaradi poškodbe, ampak pričakujem podoben boj v Kranju med nami tremi. Seveda lahko tudi katera druga tekmovalka pokaže odlično pripravljenost in se prebije na stopničke,” razmišlja 19-letna Korošica, zadnji dve leti skupna zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

Lani je na kranjski steni prvič zmagala pred domačim občinstvom, letos pa slovenskim navijačem sporoča: “Da bo super, vzdušje bo odlično, tako da se splača priti pogledati tekmo v živo, če ne, pa naj vsi stiskajo pesti za vse naše tekmovalke in tekmovalce od doma pred televizijskimi zasloni.”

Skupno se bo v steno v sobotnih kvalifikacijah podalo 16 Slovencev ter si skušalo zagotoviti mesto v večernem polfinalu, ki se bo istega dne začel ob 20. uri. Nedelja je rezervirana za finale z začetkom ob 17.45.

Na startu bodo od Slovencev Domen Škofic, ki si je pred dvema letoma v Kranju že priplezal stopničke, Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Klemen Novak in novinec Žiga Zajc. Pri ženskah pa Garnbretova, štirikratna zmagovalka Kranja Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Lana Skušek, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine