8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Košarkarska sezona se je začela na polno

Prejšnji teden se je začela nova sezona v ligi Aba in evropskem pokalu, ta teden bodo štartala tekmovanja v evroligi ter slovenskem državnem prvenstvu, naslednji teden pa bodo oživeli še parketi v ligi NBA. Slovenskim ljubiteljem igre pod koši zagotovo ne bo dolgčas, saj bodo imeli predstavnike skoraj v vseh ligah.

 

Čeprav je izrečenih mnogo kritičnih besed, omenjenih več predlogov za rešitev položaja, se košarkarsko kolo v Evropi vrti naprej po starem. Evropski klubi bodo tudi letos razdeljeni v tri tekmovanja, ki jih organizirata dve različni organizaciji, evroliga in Fiba, v njih pa bo skupno nastopilo kar 72 moštev. Šestnajst v evroligi, štiriindvajset v evropskem pokalu in dvaintrideset v Fibini ligi prvakov.

Slovenija bo imela v evropskih tekmovanjih le dva svoja predstavnika, Petrol Olimpijo v Fibini ligi prvakov in Cinkarno Celje v evropskem ženskem pokalu, v katerem bo nastopilo 40 ekip (v ženski evroligi bo igralo 16 ekip).

Ljubljančani bodo drugič zapored udeleženci lige prvakov. V skupini s Klaipedo iz Litve, nemškim Bayreuthom, grškim Promitheasom, francoskim Strasbourgom, Oostendem iz Belgije, turškim Bešiktašom in Virtusom iz Bologne bodo odigrali štirinajst tekem in se borili za eno od prvih štirih mest, ki vodijo v izločilne boje.

Celjanke bodo prvič nastopile v evropskem pokalu, od konca oktobra do sredine decembra pa bodo odigrale šest tekem v skupini s češkim Nymburkom, slovaškim Ružomberokom ter še eno ekipo, ki bo prišla iz kvalifikacij.

V evropskem pokalu Slovenija ne bo imela svojega kluba, tako kot ne v elitni evroligi, bo pa v teh dveh tekmovanjih kar nekaj Slovencev. Sašo Filipovski bo vodil ekipo Monaca, poleg njega pa bosta v evropskem pokalu nastopala še Jaka Klobučar za turški Galatasaray in Aleksej Nikolić za Partizan iz Beograda.

V evroligi so trenutno štirje slovenski igralci, vprašanje pa je, kje bosta kariero nadaljevala na primer Zoran Dragić in Beno Udrih, ki sta bila v prejšnji sezoni člana evroligaških moštev. Zaenkrat so to Alen Omić (Budućnost), Jaka Blažič (FC Barcelona), Anthony Randolph (Real Madrid) in Klemen Prepelič (Real Madrid).

Medtem ko v evroligi prvi teden ne bo izrazitega derbija – branilec naslova Real Madrid bo gostil Darušafako, Barcelona bo gostovala v Moskvi pri CSKA, Budućnost pa bo zgodovinsko prvo tekmo v evroligi odigrala doma proti Milanu, se bo slovenska liga Nova KBM začela z večnim derbijem. Že v četrtek ob 19. uri se bosta v Novem mestu pomerila Krka in Petrol Olimpija.

V ligi Nova KBM bo nastopilo deset ekip, ki bodo v prvem delu odigrale osemnajst krogov. Šest najboljših se bo uvrstilo v drugi del, kjer jih čaka še deset tekem, nato pa sledi četrtfinale, kateremu se bosta pridružili še dve ekipi iz lige za obstanek. Četrtfinale in polfinale se bo igralo na dve zmagi, finale pa na tri.

Liga NBA se bo začela 16. oktobra s tekmama Boston Celtics – Philadelphia 76-ers in Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder. Že takoj naslednji dan se bosta predstavila tudi oba slovenska zvezdnika. Goran Dragić bo z Miamijem gostoval v Orlandu, Luka Dončić z Dallasom pa pri Phoenix Suns, ki ga bo v novi sezoni kot glavni trener vodil bivši slovenski selektor Igor Kokoškov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine