12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Koprčani veliko presenečenje jesenskega dela sezone

Piše: Samo Vidovič

Drugouvrščeni Koper je največje presenečenje jesenskega dela prvenstva. Lanska sezona je bila slaba, morali so v dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi. Tam so se proti Krki srečno, v zadnjih minutah povratne tekme rešili pred izpadom v drugo ligo.

To je bil jasen signal upravi kluba, da zamenja večji del igralcev, ki so igrali v prvi postavi. Niso iskali zvenečih imen, ampak igralce, ki se bodo dobro vklopili v sistem igre novega trenerja Zorana Zeljkovića, ki je prišel iz Krke.

 Zeljković je spremenil slog igre, Koper je večji del jeseni igrali atraktiven, hiter nogomet s številnimi priložnostmi in zadetki. Najboljši so bili v hitrih prehodih iz obrambe v napad, protinapadih. Na najboljši možni način so izkoristili individualne sposobnosti krilnih napadalcev Barišića in Parrisa, ki v tem trenutku tvorita najboljši krilni tandem v državi. Predvsem Maks Barišić je celo sezono bolj ali manj konstantno igral v dobri formi. S svojimi igrami je opozoril nase, je prvo ime jeseni in si gotovo zasluži tudi poziv v državno reprezentanco.

Ob omenjenih igralcih so se najbolj izkazali še obrambni igralec Žužek, na sredini igrišča mladi Vešner Tičič ter v napadu robustni srednji napadalec Colley ter Osuji, ki je bil malo pred prestopom v Koper na preizkušnji v Mariboru, kjer pa ni prepričal stroke kluba. Vsekakor je potrebno pohvaliti tudi ostale igralce, vsak je dal svoj delež ob tej visoki uvrstitvi.

Koper je letošnje prvenstvo odlično začel, dolgo časa je bil na prvem mestu tabele. Z zmago zadnjem krogu proti Muri bi postal tudi jesenski prvak, toda osvojil je le točko, tako da ga je prehitel Maribor.

Večjih rezultatskih nihanj Koprčani niso imeli. Forma ekipe jim je najbolj padla konec septembra, ko so v roku tedna dni na domačem igrišču izgubili tako proti Bravo kot tudi Aluminiju, potem pa brez zadetkov remizirali z Muro. Takrat so imeli predvsem probleme v napadu, ki je njihov boljši del ekipe.

Na dvajsetih tekmah jesenskega dela so osvojili 38 točk. Dali so 35 zadetkov, kar je daleč največ v ligi. Enajstkrat so zmagali, petkrat remizirali in štirikrat izgubili. Uspešni so bili tudi v pokalnem tekmovanju. V četrtfinalu so premagali Olimpijo in se uvrstili v polfinale.

Jasno je, da so v zelo dobrem položaju v obeh tekmovanjih, med favoriti za oba naslova. Zelo pomembno pa bo, v kakšni sestavi bodo nadaljevali spomladi. Ni skrivnost, da imajo nekateri igralci že ponudbe, odhod ključnih igralcev se bo seveda zelo poznal.

V vsakem primeru pa bi se Koper moral uvrstiti vsaj v eno izmed evropskih tekmovanj. V primeru, da ekipa vsaj še pol leta ostane skupaj in pripeljejo še kakšno okrepitev, pa bodo med glavnimi protagonistii za osvojitev vsaj enega naslova.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine