24 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Koper in Bravo uspešna v gosteh

Piše: Samo Vidovič

Nedeljsko prvoligaško nogometno popoldne sta v Kidričevem pričela Aluminij in Bravo. Domači nujno potrebujejo točke za obstanek, gostje so v prvi polovici lestvice in lahko igrajo neobremenjeno.

V prvih desetih minutah so bili gostje boljši, toda nenevarni za domača vrata.

V 10.minuti pa smo videli prvo stoodstotno priložnost.

Po napaki Miliča je Kadrić s polovice sam stekel proti gostujočim vratom, njegov strel z dvanajstih metrov je vratar gostov Orbanić obranil z nogo.

V 20.minuti je imel po prostem strelu Kurtovića priložnost Milić, toda žoge ni dobro zadel.

Deset minut kasneje je z osemnajstih metrov streljal Kerin, žoga je za las zletela mimo leve vratnice. Isti igralec je v 35.minuti znova poskusil s podobne razdalje, tokrat je domači vratar Janžekovič strel obranil.

V 41.minuti še strel Muse z razdalje, tudi on ni bil natančen.

V 49.minuti nov poskus Kerina z razdalje, tokrat je bil blizu zadetku, zadel je mrežo, ampak le z zunanje strani.

V 57.minuti je s strani poskušal Prša, Orbanić se ni pustil presenetiti.

V 63.minuti so gostje povedli. Trdin je s kakšnih 30 metrov z močnim strelom premagal Janžekoviča.

V 80.minuti so bili domači blizu izenačenju, po kotu Prše je Križan z gol črte odbil strel Petka.

V 84.minuti je Kavčič prestregel žogo na svoji polovici, jo povlekel na nasprotno polovico ter odlično podal Kramariču, slednji pa je neobranljivo zadel zgornji desni kot domačih vrat. Rezultat 2:0 se do konca tekme ni spremenil.

Aluminij je z novim porazom v kritični situaciji. Tekem je vse manj, zaostanek za devetim mestom pa štiri točke. Kidričani so sicer imeli svoje priložnosti,  predvsem tista Kadrićeva na začetku tekme je bila lepa.

Bravo je odigral svojo klasično tekmo. Čvrsto v defenzivi, v napadu so Šiškarji dvakrat zadeli in zasluženo odnesli v Ljubljano vse tri točke. V določenih momentih so imeli nekoliko sreče, ki je v tako izenačenih tekmah tudi potrebna.

V Fazaneriji je Mura v derbiju kroga gostila Koper. Muraši so se v zadnjih krogih prebudili, precej so izboljšali svojo igro in tudi rezultate. Koper pa v lovu za Mariborom ne sme preveč kalkulirati, saj so mu točke nujne.

Že v tretji minuti je bilo vroče pred koprskimi vrati, gostje so se uspeli rešiti.

V 12.minuti so prvič zapretili gostje. Po kotu Vešner-Tičiča se je po odboju v gneči pred domačim vratarjem Ljubićem žoga odbila od vratnice.

Tekma se je razživela, napadi so se izmenjavali z obeh strani. Manjkali pa so boljši zaključki le teh.

V 24.minuti se je poškodoval vratar Ljubić, zamenjal ga je Zalokar. Slednji je bil takoj na preizkušnji. Uspel je odbiti strel Šušnjare z leve strani.

V 33.minuti je bil Šturm sam na levi strani, Izata je njegov strel v zadnjem trenutku uspel izbiti, še preden bi žoga končala v mreži.

Polčas se je končal s poškodbo Izate, ki je moral iz igre.

Koper je v 50.minuti prišel do najlepše priložnosti na tekmi. Šušnjara se je sam znašel pred Zalokarjem, vendar ga ni uspel premagati. Vratar Mure se je izjemno izkazal in preprečil vodstvo gostov.

V 59.minuti je z desne strani poskušal Daku, gostujoči vratar Golubović je žogo odbil v kot. Isti igralec je malo kasneje po podaji Šturma streljal visoko čez gol.

V 66.minuti je imel Daku tretjo zaporedno priložnost. Tokrat je žogo slabo zadel, Golubović ni imel težkega dela.

Ko se je zdelo, da so domači bližje zadetku, pa so v 69.minuti povedli gostje. Žoga se je od Karamarka odbila na desno stran do Novoselca, ta pa je z natančim diagonalnim strelom neobranljivo zadel.

V 72.minuti so gostje povišali vodstvo. Osuji je podal Colleyu, ki je nekaj metrov od gola z močnim strelom pod prečko “razparal” mrežo Zalokarja.

Drugi prejeti gol je domače presekal. Vse do zadnje minute niso imeli resnejše priložnosti. Takrat se je ob strelu Horvata Golubović zelo izkazal, žogo je izbil v kot. Takoj zatem pa rešitve zanj ni bilo več. Pucko je podal, Škoflek pa je na drugi vratnici z dveh metrov zadel prazno mrežo ter postavil končni izid 1:2 za Koper.

Muraši z izjemo tistih nekaj “črnih” minut niso igrali slabo. Predvsem sredi drugega polčasa se je zdelo, da lahko tekmo dobijo. Potem pa so v treh minutah prejeli dva gola in vsega je bilo konec. Gol za priključek so dali prepozno. S tem porazom so se praktično poslovili od boja za naslov prvaka.

Koprčani pa ravno nasprotno. Na težkem gostovanju so uspeli osvojiti vse tri točke, Mariboru “dihajo” za vrat. So v dobri seriji petih tekem brez poraza. Sedaj ne smejo popuščati, ta ritem morajo držati do konca prvenstva.

Uspešen debi Prosinečkega 

Seveda pa je posebno pozornost pritegnila tekma med Olimpijo in Kalcerjem iz Radomelj. Ljubljančane je namreč prvič vodil novi trener Robert Prosinečki.

Domači so takoj začeli z obleganje vrat gostov, Prtajin je že v drugi minuti prvič sprožil proti vratom. Ni bil natančen.

V 9.minuti pa je imel Mrkonjić prvo priložnost na tekmi, s petih metrov ni uspel premagati domačega vratarja Banića.

V 14.minuti je Kvesić streljal proti golu, žoga je Gučeka zadela v roko. Enajstmetrovko je Kvesić uspešno izvedel.

Po golu so domači popustili. Radomljani so začeli prevzemati pobudo. Pasivnost se je Olimpiji maščevala v 29.minuti, ko je Zabukovnik z osemnajstih metrov z mojstrskim strelom premagal Banića.

Veselje gostov ni trajalo dolgo. Aldair je v 34.minuti s petnajstih metrov premagal gostujočega vratarja Veliča, ki bi tu moral bolje reagirati.

V 43.minuti lepa priložnost za Mrkonjića, Banić je žogo odbil v kot. Dve minuti kasneje je Banić obranil tudi strel Guzine, domači so odšli na polčas z golom prednosti.

V nadaljevanju so gostje poskušali z visokim presingom priti do izenačenja. To jim ni uspelo.

V 63.minuti je lepo akcijo Aldairja in Boakyea z golom zaključil Ziljkić.

Rezultat bi v 73.minuti lahko znižal Guček, vendar je z glavo meril čez gol.

V 82.minuti je imel po protinapadu Prtajin smolo, zadel je obe vratnici, Velić je bil že premagan. Radomljani so bili ob koncu razbiti, Prtajin je v zadnji minuti postavil končnih 4:1.

Debi Prosinečkega je bil uspešen. Igra je bila na momente dobra, vseeno pa je bilo v obrambi kar nekaj napak, ki pa tokrat niso bile kaznovane. Vrnitev Elšnika in Ziljkića v prvo postavo je vsekakor poživila igro Olimpije, bila sta med boljšimi v svoji ekipi. Pot v Maribor naslednji teden bo sedaj lažja, toda brez zmage v Ljudskem vrtu bo naslov težko dosegljiv. Vsekakor nas čaka zanimiva in napeta tekma.

Radomljani svojih priložnosti niso izkoristili, v obrambi pa so bili tokrat preslabi. Njihova dobra serija v gosteh je končana. Sedaj se morajo orientirati na tekmo z Aluminijem v naslednjem krogu. Z zmago bi se dokončno odlepili od njih in si zagotovili najmanj deveto mesto.

 

Lestvica po 29. krogu:

Maribor 56, Koper 53, Olimpija 49, Mura 44, Bravo 42, Domžale 37, Celje 35, Radomlje 31, CB24 Tabor 26, Aluminij 22 točk.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine