10.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 maja, 2024

Končuje se HIGHLANDER, pohodniška preizkušnja v Julijskih Alpah

Piše: C. R.

V Kobaridu se zaključuje HIGHLANDER Adventure, pohodniški dogodek, ki navdušuje Slovence in v naše kraje vabi vedno več tujcev. Gre za inovativen koncept daljinske 5- dnevne pohodniške preizkušnje dolge 100 kilometrov ali krajše 3 dnevne različice, dolge 55 kilometrov. 

 HIGHLANDER je dosti več kot le daljinski pohod. Je tudi premagovanje lastnih ovir, na trenutke tekma s samim seboj ter spodbujanje sebe in soudeležencev v trenutkih, ko te premaga utrujenost, kak žulj ali boleče koleno.

Posebnost HIGHLANDERja je, da udeleženci hodijo v lastnem tempu in se sami orientirajo po trasi. Spijo v začasno urejenih šotoriščih, vso potrebno opremo za spanje in oblačila pa nosijo s seboj. Na kontrolnih točkah jih pričaka hrana, voda in dodatni program, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo.

Dodatni program je tisti, ki bogati popoldneve in večere, pa naj bo to vodena ura joge ali sproščanja, morda poslušanje zgodb o krajih, ki so jih tekom dneva prehodili ali klepet z iskrivimi domačini. Ste morda vedeli, da je bilo na Livku eno prvih smučišč v Jugoslaviji, da so gostili verjetno prvo in tudi zadnje »svetovno prvenstvo« s smučanju na travi? Ali pa, da tam še danes živijo Krivopetnice? Bi pokukali v bunkerje na Rapalski meji, ki je nekdanja zahodna meja med Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (Jugoslavijo) in Kraljevino Italijo? Se morda preizkusili v izdelovanju domače skute na visokogorski kmetiji? Ker je HIGHLANDER netekmovalne narave, lahko udeleženci zares občudujejo in začutijo naravo in kraje po katerih hodijo.

Daljša trasa se začne s slikovitim razgledom z Vogla in udeležence vodi preko Rodice in Črne prsti ter ponudi prelepe razglede na Bohinjsko jezero na eni strani in Baško Grapo na drugi strani. Pot se nato spusti proti Podbrdu in nadaljuje čez slikovite vasice Stržišče in Rut do Kneških raven. Pohodniki se nato podajo čez planini Kuk in Lom do Tolmina in naprej čez Kolovrat na Livek. Za zaključek dosežejo še Napoleonov most v Kobaridu, v bližini katerega je tudi cilj.

Del udeležencev se poda tudi na krajšo različico; HIGHLANDER Pegasus, ki je dolga dobrih 58 km in se po treh dneh zaključi na Mostu na Soči.

Pohodniške avanture I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps  se je letos udeležilo skoraj 200 pohodnikov iz 10 držav, med drugim iz Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske, ZAE, veliko pa je bilo tudi Hrvatov in Srbov, ki vedno bolj obiskujejo slovenske gore.

»Udeleženci so posebej pohvalili izbor trase, saj le ta vodi po manj znanih poteh, ki jih sami verjetno nikoli ne bi obiskali. Posebej pa nas veseli, da se številni udeleženci redno vračajo in so bili z nami že tretjič. Naslednja priložnost bo konec avgusta v Kamniško Savinjskih Alpah, kjer pripravljamo dogodek z enakim konceptom,« je povedal Goran Sambt, predstavnik organizatorja. Dodal je še, da tovrstni pohodi potekajo v 15 državah sveta, Slovenija pa je prva, ki gosti prireditvi na dveh lokacijah.

Organizatorji jeseni pripravljajo še I feel Slovenia HIGHLANDER Kamniško Savinjske Alpe

Po lanski uvodni izvedbi 100 kilometrske trase v Kamniško Savinjskih Alpah, bo letos premierno na sporedu tudi krajša, 50 kilometrska različica, ki jo udeleženci premagajo v treh dneh.

Daljša različica bo udeležence vodila iz Mozirskega gaja preko Golt na Smrekovec, Travnik in Raduho. Po spustu do Luč se boDo povzpeli na Lepenatko in naprej na Veliko planino. Po obisku Kamniške Bistrice sledi še zadnji vzpon do cilja na Krvavcu. Udeleženci krajše različice se karavani pridružijo v Lučah.

Tudi na tej trasi ne gre le za pohod, spoznali bodo edino vulkansko pogorje v Sloveniji, si ogledali Snežno jamo, kjer kraljujejo ledeni kapniki, se osvežili v dveh gorskih rekah Savinji in Kamniški Bistrici in občudovali cvetje v Mozirskem gaju in Alpskem vrtu. Spoznali bodo osnove preživetja v naravi, na Veliki planini jih bo spremljala tipična pastirska arhitektura, v Preskarjevem muzeju pa bomo lahko spoznali življenje pastirjev v 19 stoletju. V Kamniški Bistrici tudi ne bodo mogli mimo dvorca slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Dogodek v Kamniško Savinjskih Alpah bo potekal od  30.8.- 3.9.2023. Prijave potekajo preko spletne strani https://highlanderadventure.com/kamnik/sl

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine