4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Komunisti dvigujejo glave tudi v Avstriji: na avstrijskem Štajerskem vse bolj verjeten referendum o izvedbi olimpijskih iger!

Avstrijska Štajerska z Gradcem in Schladmingom ostaja kandidat za izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2026, a deželne oblasti so ta teden napovedale, da bodo pred tem bržkone izvedle referendum, ki bo odločal o kandidaturi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Del avstrijske politike s tamkajšnjo komunistično stranko na čelu, ki je zbrala več kot 11.000 podpisov podpore za referendum, se boji stroškov, ki so povezani z igrami. Ena od težav naj bi bila ta, da je Gradec precej oddaljen od tekmovališč s snežnimi športi, še večja težava pa se pojavlja pri vprašanju varnosti. V Vancouvru leta 2010 naj bi za zagotovitev varnosti porabili okrog 900 milijonov evrov, švicarski Graubünden je predvideval varnostne stroške za igre leta 2022, ki jih je dobil Peking, v višini 230 milijonov evrov.

Ob tem mesto za odprtje in sklepno slovesnost potrebuje stadion z vsaj 35.000 sedeži, ki ga bo treba postaviti na novo. Politiki na Štajerskem so si enotni, da niso proti igram, vseeno pa stranke skrbi, kakšni bodo stroški, ki jih bodo morali plačati davkoplačevalci.

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi se minister za šport Heinz-Christian Strache, deželni glavar Hermann Schützenhöfer in župan Gradca Siegfried Nagl konec tedna ob robu dirke formule 1 v Spielbergu že dogovorili za referendum, še pred tem pa čakajo na študijo o izvedbi iger, ki jo bodo predstavili javnosti.

Strokovnjaki z Univerze v Gradcu naj bi v študiji ugotovili, da izvedba iger za regijo ne predstavlja finančnega tveganja. Stroške organizacije so ocenili na 1,137 milijarde evrov in vsa sredstva naj bi se pokrila s prireditvijo in naj ne bi terjala davkoplačevalskega denarja.

Ob Gradcu se za igre potegujejo tudi Calgary, Sapporo, Stockholm, Cortina d’Ampezzo z Milanom in Torinom ter turški Erzurum. Odločitev o prireditelju bo znana septembra prihodnje leto. Ne gre spregledati, da je bil med kandidati tudi švicarski kanton Wallis, a je javnost na referendumu organizacijo iger zavrnila, referendum pa se napoveduje tudi v Vancouvru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine