13.9 C
Ljubljana
četrtek, 2 maja, 2024

(KOLESARSTVO) Dirka po Sloveniji: Trška gora glavni oder v boju za skupno zmago na slovenski pentlji

Piše: C. R., STA

Danes bo na sporedu še zadnja etapa 29. kolesarske dirke po Sloveniji. Zaradi majhnih razlik v skupnem seštevku je pričakovati številne napade na Trško goro slabih deset kilometrov pred ciljem v Novem mestu. Natanko 142,6 km dolga peta etapa se bo začela na Vrhniki.

V skupnem seštevku so tudi po kraljevski sobotni etapi od Ljubljane do Kobarida razlike zelo majhne, kar obljublja številne napade.

Vodilni Italijan Filippo Zana (Jayco-AlUla) ima pred rojakoma Diegom Ulissijem (UAE Team Emirates) in Lorenzom Fortunatom (EOLO-Kometa) vsega sekundo oziroma šest sekund naskoka. Najboljši Slovenec in edini domači kandidat za skupno slavje pa je Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki na šestem mestu zaostaja 22 sekund.

Pred njim sta v skupnem seštevku še Italijan Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) z 11 sekundami zaostanka in sobotni zmagovalec Jesus David Pena (Jayco-AlUla), ki zaostaja še sekundo več.

Mohorič je lani na skoraj identični trasi, prav tako z vzponom na Trško goro pred prihodom v Novo mesto, zasedel drugo mesto za rojakom Tadejem Pogačarjem. Zvezdnika UAE Team Emirates in dvakratnega zmagovalca dirke po Sloveniji (2021, 2022) letos ni na startu, zato ima Mohorič dobre karte v lovu za svojo sploh prvo etapno zmago na domači pentlji.

Kolesarji bodo s starta na Vrhniki krenili ob 11.37, pomembni pa bodo tudi trije leteči cilji med etapo, saj bo na njih moč zbrati največ devet bonifikacijskih sekund.

Karavana bo Trško goro prečkala 9,5 km pred ciljem, odločitev pa bo po skupno 142,6 km okoli 15. ure padla v središču Novega mesta. Tam bo za prve tri na voljo še deset, šest in štiri bonifikacijske sekunde.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine