2.5 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca Slovenije sta najboljša športnika in športna ekipa leta 2019

Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca Slovenije so najboljša posameznika in ekipa leta 2019 v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Druga sta bila košarkar Luka Dončič in alpska smučarka Ilka Štuhec, tretja pa motokrosist Tim Gajser in kajakašica Eva Terčelj.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost je tenisačica Kaja Juvan, nagrado za fair play je prejel biatlonec Alex Cisar.

Primož Roglič, ki je med drugim zmagal na dirki po Španiji in bil tretji po Italiji, je dobil 272 točk v glasovanju 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luko Dončića, najboljši mladi igralec severnoameriške košarkarske lige NBA je dobil 200 točk, tretji je bil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (106).

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila vse najboljše športne plezalke sveta, je slavila z 269 točkami in ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa prav svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).

Med ekipami so daleč največ glasov, preostali so jih dobili skupaj deset, prejeli slovenski odbojkarji. Ti so s svojimi predstavami znova združili slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer so osvojili srebro, napolnili dvorano Stožice ter prikovali ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov.

Letošnji podeljevalci so bili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih.

Najboljše športnice, športnike in ekipo leta v Sloveniji so razglasili na 52. podelitvi nagrad v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Sloveniji.

Med drugim so se posebej spomnili nedavne 80-letnice slovitega telovadca Miroslava Cerarja, v svoji karieri je osvojil skoraj nedosegljivih 30 medalj na velikih tekmovanjih, ter tudi nekdanje atletinje Marije Šestak, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti v japonski Osaki, kjer je bila leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov njenih tekmic pozneje pridobila dve mesti.

Nagrade so izročili predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes-Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, “oče” slovenske odbojke Viki Krevsel in pevec Tomi Meglič.

Med ostalimi uglednimi gosti so bili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev Gianni Merlo in slovenski minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo. Predsednik Pahor je dve uri pred tem za najboljše slovenske športnike v predsedniški palači pripravil tudi tradicionalni sprejem ob koncu leta.

Voditelja sta bila, tako kot lani, športni novinar Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Za glasbeno spremljavo je skrbela vokalna skupina Bassless, ki pa je znala pričarati tudi najrazličnejše inštrumente in druge zvoke. Predstavili so se plesalci Bolera, posebne točke so pripravili akrobata Filip in Blaž ter Tjaša Dobravec na spiralnem drogu ob spremljavi violinistke Maše Golob. Režiser podelitve je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik.

Obrazložitve nagrad Športnik leta 2019

– športnica leta: JANJA GARNBRET
Po koncu vsake sezone si reče, da bi jo težko končala bolje. Pa prav vsako naslednjo konča še višje. Ob večini njenih dosežkov, že zapisanih v zgodovino, piše, da jih je dosegla prva ali najmlajša, še največkrat – edina na svetu. Na balvanih letos ni znala drugače kot splezati na najvišjo stopničko. Nobena je ni premagala, nihče še nikoli naredil česa podobnega.
Ker v stenah posluša telo, je premišljena in preudarna. In tudi če ve, da zmore res visoko, ostaja prizemljena. Ker je ljubezen do plezanja pomembnejša od preštevanja rezultatov. Pa tudi če so ti izjemni. V plezalno 2019 se je zapisala kot edina ovenčana s tremi zlatimi odličji z enega svetovnega prvenstva.
Železnemu oprijemu v stenah pritiče odločen karakter, igrivost med oprimki pritiče nasmejani letos prvič ne več najstnici. Predvsem pa vsi presežki pritičejo njenemu plezalnemu slogu. Ki je zmagovalen.

– športnica leta, 2. mesto: ILKA ŠTUHEC
Ko je Ilka Štuhec stala na startu smukaške tekme na svetovnem prvenstvu, smo bolj ali manj že vedeli, kako se bo končalo. Tako osredotočena je bila. Tako prepričana vase. Prava šampionka. In potem je bila takšna tudi na progi. Dovolj natančna, izjemno hitra, peljala je z občutkom, ki ga premore le malo deklet v svetovnem pokalu. Še drugič zapored je postala svetovna prvakinja v smuku. Dosežek, ki že 30 let ni uspel nobeni smučarki.
Ilka Štuhec se na zmagovalnem odru počuti zelo domače. Tudi v svetovnem pokalu je bila v sezoni 2018/2019 štirikrat na njem. Najbolj impresivni sta dve zmagi v Val Gardeni, na legendarni progi Saslong. In čeprav je zimo predčasno končala zaradi nove poškodbe, je že nazaj. Enako nasmejana. Enako samozavestna. In – v to smo prepričani – prav tako vrhunska, kot je bila.

– športnica leta, 3. mesto: EVA TERČELJ
Leta 2008 je postala mladinska svetovna prvakinja, 11 let kasneje pa še članska. Vmes pa klasična športna zgodba, polna vzponov in padcev. Trenutno je krivulja uspehov obrnjena navzgor. A ni bilo vedno tako, do letošnje sezone je najbolj pogrešala konstantne dosežke na tekmah, saj je bilo preveč nihanj v rezultatih. Toda uspelo ji je storiti korak naprej in sezono svetovnega pokala je zaključila kot druga kajakašica v skupnem seštevku. Vrhunec sezone pa je gostil kraj, ki je za Evo Terčelj nekaj posebnega. V Seu d’Urgellu je pred 10 leti prvič nastopila na svetovnem članskem prvenstvu, leta 2013 pa prav tam slavila premierno zmago na tekmi svetovnega pokala. To je bila le dodatna motivacija za kajakašico, ki je v finalu pokazala hitro vožnjo, brez napake, in na cilju zasluženo visoko v zrak dvignila veslo. Športna zgodba pa je prepletena tudi z željo po znanju in osebnem napredku, ob zlati medalji je letos namreč končala tudi študij arhitekture.

– športnik leta: PRIMOŽ ROGLIČ
Primož Roglič je v četrti sezoni med elito svoje prejšnje dosežke še nadgradil. Sezono je začel odlično in dobil vse tri etapne dirke, na katerih je nastopil. Na dirko po Italiji je tako odšel kot glavni favorit. Dobil je prvo etapo, kronometer, in oblekel prestižno rožnato majico. Kljub zdravstvenim težavam in poškodbam je ob vzpodbudi številnih slovenskih navijačev iztržil izjemno tretje mesto in spisal posebno zgodbo tudi za slovensko kolesarstvo. Junijski zmagi v zasebnem življenju pa je septembra dodal še največjo zmago na športnem področju. Na dirki po Španiji kapetana ekipe Jumbo Visma niti dva padca nista mogla ustaviti. V treh tednih dirkanja je bil prepričljivo najmočnejši. V središču Madrida je poziral kot zmagovalec prestižne tritedenske dirke. Kot prvi Slovenec. Letos ni postal zgolj najboljši kolesar leta v Sloveniji. Postavil je še en mejnik, saj je sezono končal kot najboljši na prestižni lestvici mednarodne kolesarske zveze.

– športnik leta, 2. mesto: LUKA DONČIĆ
Napovedovali so mu, da bo dober. Pa je že zdaj boljši, kot so si mislili. Ko ni še niti sredi svoje druge sezone v ligi NBA. Z izpiljenim korakom nazaj odločno koraka naprej med največje. In to v deželi, kjer je že vse tako ali tako veliko. Rekorde podira hitro – najmlajši je že skoraj v vsem najboljšem. Težko preštejemo vse statistične kategorije, kjer je v družbi slovitih.
V prvi sezoni je tako blestel, da je zasenčil sovrstnike, v drugi si je pokoril tekmece, v le dobrem letu utišal kritike. Naučil se je tudi izgubljati, saj je bil tega v Evropi manj vajen. Zagotovo ni bil običajen novinec, je pa bil najboljši. Še nihče ni pred ameriško polnoletnostjo dosegel toliko trojnih dvojčkov, v tej sezoni jih dosega igraje.
Velikega Nemca je v klubu, ki verjame v njegovo odličnost, že nasledil; morda bo Nowitzkega nasledil tudi tako, da bo enkrat postal najboljši evropski košarkar v zgodovini ameriške lige. A ne prehitevajmo, čeprav ne govorimo več o čudežnem otroku ali izjemnem najstniku, ki je odrasel v najzahtevnejši konkurenci. Zdaj govorimo le še o vrhunskem košarkarju – s katerim izstopajoče postaja tako zelo običajno.

– športnik leta, 3. mesto: TIM GAJSER
Veličastno se je vrnil na vrh, po dveh težkih sezonah padcev in poškodb … Ker ni obupal. Ves ta čas je vztrajal in verjel. Na poti do svojega drugega naslova svetovnega prvaka med motokrosistično elito se je osamosvojil. Odrastel je v moža. Na dirke je prvič, od kar je pri treh letih sedel na motocikel, potoval brez očeta. Številne spremembe so se obrestovale in kmalu po uvodnih dirkah sezone se je sprostil. Na motociklu je spet začel uživati, kar je njegov recept za nepremagljivost. Konkurenti niso zdržali pritiska in njegovega tempa. V lovu za njim so delali napake in številni so zaradi poškodb predčasno končali sezono. Gajser je tako še nadgradil šampionsko sezono 2016. Svoj drugi naslov med elito, skupno pa tretjega, je tako slavil že tri dirke pred koncem. Letos je zmagal na devetih dirkah za veliko nagrado in bil na stopničkah na 15 preizkušnjah od skupno osemnajstih. Vsekakor sezona presežka, ki jo bo težko ponoviti.

– obetavna mlada športna osebnost leta: KAJA JUVAN
Ko je letos poleti na sveti wimbledonski travi na drugi strani mreže stala Serena Williams, Kaja Juvan ni z ničimer pokazala, da je to šele njen drugi nastop na turnirjih za grand slam. S svojo samozavestjo in igrivostjo je 18-letnica dokazala, da tja ni prišla po naključju. Počutila se je tako domače, da je vsem nakazala, da bo v prihodnosti še del predstave na največjem odru in da bo takrat scenarij drugačen. Tokrat je bila to predvsem učna ura za prihodnost. Ko omenjamo učenje, Kaja je letos uspešno maturirala, ob teniški karieri pa bo zdaj izkoristila enega od študijskih programov organizacije WTA. Letos je prišla do najvišje uvrstitve na lestvici, 106. mesta, v prihajajoči sezoni pa so cilji mnogo višji.

– fair play 2019: ALEX CISAR
Pokljuški gozd, vzpon proti Uskovnici. Alex Cisar je na tekmi slovenskega pokala nekaj časa tekel v zavetrju Tilna Gregorke, ob poskusu prehitevanja pa je po nesreči s smučko pohodil njegovo palico. Alexova reakcija je bila takojšnja. Zaradi čuta za pravičnost je sotekmovalcu takoj ponudil svojo palico, sam pa nadaljeval brez nje. Ko se je ob povratku proti strelišču vrnil do zasnežene smreke, je vzel Tilnovo palico in krenil proti strelišču. Po uspešnem strelskem nastopu je imel njegov trener že pripravljeno zamenjavo, s katero je potem tekel do cilja in končal na drugem mestu. A tokrat je bilo veliko bolj pomembno njegovo dejanje. Zmaga namreč ni samo končni rezultat, vse se začne in konča s spoštovanjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine