9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Ko se politika vmeša celo v šport: turška nogometna reprezentanca salutira v čast napadu na sirske Kurde, Uefa kljub drugačni dosedanji praksi izrekla le opomin

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da je bilo salutiranje turških nogometašev med petkovo kvalifikacijsko tekmo z Albanijo za nastop na evropskem prvenstvu 2020 nekaj povsem običajnega, ter da zato ne pričakuje nobene kazni s strani Evropske nogometne zveze (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

 

Turški reprezentanti so na petkovi tekmi v Istanbulu z vojaškimi pozdravi izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji, do domnevnega incidenta pa je prišlo po odločujočem zadetku Cenka Tosuna v zadnji minuti rednega dela tekme, ki se je končala s turško zmago z 1:0. Uefin odbor za nadzor, etiko in disciplinske zadeve bo o morebitnih ukrepih zoper turško reprezentanco razpravljal v četrtek.

“Uefa nam lahko izreče zgolj opomin, to je največja kazen, ki nas lahko doleti,” je za turško tiskovno agencijo DHA dejal Erdogan in dodal, da je znani francoski nogometaš Antoine Griezmann na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji prav tako s salutiranjem pozdravil francoskega predsednika Emmanuela Macrona in zato ni bil kaznovan.

Pravila Uefe izrecno prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni.

V preteklosti je Uefa večkrat ostro ukrepala proti političnimi gestam na nogometnih tekmah. Hrvaško reprezentanco je leta 2015 doletela sankcija odvzema točke, igranje dveh tekem pred praznimi tribunami in 100.000 evrov denarne kazni zaradi izrisane svastike na igralni površini splitskega stadiona Poljud pred tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine