9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Klubsko svetovno prvenstvo bo nadomestilo pokal konfederacij

Mednarodna nogometna zveza je razkrila, da želi pokal konfederacij nadomestiti s klubskim svetovnim prvenstvom. To bi naj bilo na sporedu vsake štiri leta, začenjalo naj bi se vsakega 4. junija v letu pred svetovnim prvenstvom, razkriva dopis, ki ga je predsednik Fife Gianni Infantino poslal predsednikom celinskih konfederacij.

 

Lanski pokal konfederacij, ki ga je gostila Rusija, osvojila pa Nemčija, naj bi bil tako zadnji v nizu. Novi format poleg tega pomeni, da bo manj poseganja v že tako natrpan nogometni koledar, še posebej evropski.

Fifa se prav tako srečuje s težavo, da je svetovno prvenstvo finančno izredno donosno tekmovanje, niti pokal konfederacij niti klubsko SP pa ne dosega tolikšnega zanimanja pri pokroviteljih.

V klubskem svetovnem prvenstvu sodelujejo klubi iz šestih konfederacij, a je razkorak v kakovosti med ekipami pogosto velik. Doslej so ga osvajali zgolj klubi iz Evrope in Južne Amerike.

Prve tri ponovitve so osvojili brazilski klubi, le enega od zadnjih enajstih pa je osvojil neevropski klub. Uvodnega leta 2000 je zmagal Corinthians, ki je bil uspešen še leta 2012.

Decembra je v Združenih arabskih emiratih Real Madrid postal prvi klub, ki je ubranil naslov (skupno ima že tri), potem ko je v finalu z 1:0 premagal brazilski Gremio Porto Alegre, zadetek je dosegel Cristiano Ronaldo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine