3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Kljub slabemu vremenu na startu Istrskega kolesarskega maratona v Izoli več kot 500 kolesarjev

Po sobotnem deževnem kronometru se je v nedeljo kljub slabi napovedi več kot 500 kolesarjev udeležilo 6. Istrskega kolesarskega maratona in odpeljalo eno od treh razglednih tras po istrskem zaledju.

Sobotna individualna vožnja na čas je pričarala pravo tekmovalno vzdušje. Start v centru Izole in vožnja po obalni cesti so navdušili udeležence, kljub dežju, ki je ravno sredi tekmovanja poskrbel za osvežitev. Izmed 36 tekmovalcev so dobrih 9 kilometrov med moškimi najhitreje odpeljali Stanko Verstovšek (1. mesto), Mitja Oter (2. mesto) in Matej Paradiž (3. mesto). Zmagovalec je traso prepeljal v 12 min 40 sek. Med ženskami so v skupni razvrstitvi slavile Antonella Incristi (1. mesto), Petra Pasar (2. mesto) in Irene Ferfoglia (3. mesto).

Kolesarski festival je zaradi muhastega vremena bil nekoliko okrnjen. Razstavljavci so kljub vsemu predstavili pestro ponudbo stojnic. Nekateri obiskovalci so se vozili z električnimi kolesi, ki so bila na voljo za brezplačno testiranje, otroci pa so uživali na kolesarskem poligonu.

Osrednji dogodek je predstavljal nedeljski maraton vzdolž treh tras po slovenski Istri – Salinera (13 km), Luka Koper (50 km) in Hervis (78 km), pri čemer je na slednji na odseku zaprte ceste na Boršt potekalo tudi tekmovanje za Kralja in kraljico Boršta. Najhitreje so 3 kilometrski vzpon odpeljali Diego Lamin (1. mesto, 8 min 4 sek), Andraž Obid (2. mesto), z zgolj sekundo zaostanka, in Gašper Koren (3. mesto) med moškimi in Stina Čepak (1. mesto, 10 min 11 sek), Antonella Incristi (2. mesto) in Petra Pasar (3. mesto) med ženskami, krono in pikčasto majico pa sta seveda osvojila le zmagovalca. Zmagalo pa je tudi 12 udeležencev otroškega Mini maratona, ki so se na osrednjem prizorišču, kljub slabi napovedi vremena, najprej pojavili, potem pa odpeljali še 400 metrov dolgo traso in si zato vsi prislužili medaljo. Po koncu je vse udeležence, kolesarske sladokusce, čakalo še sladko presenečenje – beljakovinski jogurti Dukat.

Posebno nagrado so prejeli udeleženci, ki so se udeležili obeh tekmovanj in dosegli skupno najboljši čas. V skupnem seštevku so slavili Andraž Obid (1. mesto), Matej Paradiž (2. mesto) in Stanko Verstovšek (3. mesto), med ženskami pa sta se obeh preizkušenj udeležili zmagovalka Antonella Incristi (1. mesto) in Petra Pasar (2. mesto).

Na Lonki v centru Izole pa je bilo zanimivo tudi v času maratona. Otok zdravja je obiskovalce osveščal o zdravem načinu življenja in izvajal zdravstvene meritve, Zavod Vozim pa je osveščal o varnem prehitevanju kolesarjev. Za glasbeni nastop je poskrbel Lean Kozlar Luigi, Šavrinke pa so podelile medalje in prikazale krajši skeč. Kolesarji udeleženci so bili vse do zadnjega v pričakovanju žreba kakovostnega kolesa Focus sponzorja Hervis, ki je pripadlo PGD Šentjur, članici najštevilčnejše ekipe maratona.

Pomemben del Istrskega kolesarskega maratona pa predstavljajo tudi številni navijači ob trasah, ki spodbujajo kolesarje na poti do cilja. Tudi letos ni manjkal Ajk z bobni, pri organizaciji in zagotavljanju okrepčilnih postaj pa že tradicionalno pomagajo številna društva in vasi, pri čemer gre še posebna zahvala občanom Gažona, Popeter, gasilcem iz Nove Vasi in gasilcem iz Krkavč, ki so poskrbeli za okrepčila na poti in usmerjanje udeležencev.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem, ekipi in ostalim, ki so kakor koli prispevali k izvedbi. Prostovoljcem, rediteljem, motoristom in policistom, ki so poskrbeli za varno spremstvo udeležencev na poti do cilja. Prav tako gre zahvala vsem obalnim občinam in sponzorjem, ki podpirajo dogodek, še posebej Luki Koper – skladu Živeti s pristaniščem, Hervisu, Hotelom Bernardin, Toyoti in Avto centru Jereb, Radiu in Televiziji Koper, zavarovalnici Adriatic Slovenica, podjetju Medisanus d.o.o. ter partnerjem na Otoku zdravja in NIJZ OE Koper.

Se vidimo prihodnje leto 5. in 6. oktobra v Ankaranu!

Goran Sambt

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine