18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Kljub odpovedi olimpijskih iger sanje in motivacija Janje Garnbret in Mie Krampl ostajajo enake

Novi koronavirus je svet postavil na glavo in s poletnega športnega koledarja zbrisal tudi olimpijske igre Tokio 2020, ki bodo na sporedu ne pozneje kot prihodnje poletje. Športni plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl, ki sta se že veselili olimpijske premiere športnega plezanja, odločitev sprejemata z mešanimi občutki, a potrjujeta, da je to v tem trenutku edina prava odločitev, saj je zdravje na prvem mestu. Kljub vsemu pa njuna motivacija ostaja visoka in jima izzivov ne bo zmanjkalo.

 

“Seveda sem žalostna in razočarana, da olimpijskih iger letos poleti ne bo, saj sem se res veselila svojega prvega olimpijskega nastopa. Po vsem, kar se dogaja na svetu, je to edina prava odločitev in podpiram odločitev olimpijskega komiteja. Da so olimpijske igre odpovedane, ni nepričakovano, in po eni strani čutim olajšanje, saj dolgo ni bilo jasno, kakšna bo njihova usoda, zdaj pa je, tako da lahko sebe in vse okrog sebe ohranjamo zdrave in varne. Sanje in cilj ostajajo isti tudi za prihodnje leto, ko bom naredila vse, da bom dobro pripravljena. Motivacije ne bo zmanjkalo in še naprej se bom pripravljala na olimpijske igre tako, kot bi se drugače. Načrt treninga se bo malček spremenil, ampak takšna je trenutna situacija, s katero se moramo soočiti,” odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja ocenjuje prva dama športnega plezanja Janja Garnbret, glavna favoritinja za odličje na olimpijski premieri športnega plezanja. 

V lanski sezoni je 21-letna Korošica, ki živi na Gorenjskem, znova premikala zgodovinske mejnike, ko si je na Japonskem priplezala tri naslove svetovne prvakinje – v balvanih, težavnosti in kombinaciji -, že prej pa zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V začetku marca letos je na balvanskem mastersu v Nemčiji znova pometla s konkurenco, a tudi zanjo se je zdaj čas ustavil. “Z Domnom sva zelo srečna, da sva še ravno v pravem času postavila delček balvanske stene v najinem plezalnem centru, ki se ravno gradi, tako da lahko vsaj malce trenirava ter tako ohranjava formo in občutek na steni. Je pa mogoče pripravljenost ohranjati tudi na drugačne načine, ne samo na steni, samo ustvarjalen moraš biti,” pravi Garnbretova, slovenska športnica leta, ki skupaj s partnerjem Domnom Škoficem, prav tako članom slovenske reprezentance v športnem plezanju, trenira doma, saj se zaveda, kako pomembno je ohraniti zdravje: “Zdaj je bolj kot kadar koli pomembno, da stopimo skupaj in se znebimo koronavirusa, da se bomo lahko potem čim prej spet vrnili k plezanju. Ostajajte doma, saj le tako ohranjate sebe in vse okrog sebe varne in zdrave – in ne pozabite si umivati rok!”

“Nisem niti žalostna niti razočarana. Uživam v plezanju in vesela sem, da lahko plezam, pa tudi če brez tekem. Vedno se najdejo novi izzivi. Olimpijske igre so zame samo še en velik bonus. Veliko mi pomeni, da sem lahko del nečesa tako velikega, a mi ni mar, ali je to leta 2020 ali kadar koli pozneje,” pa poudarja Mia Krampl, ki je ravno pred uvedbo karantene odšla na priprave v Tokio, kjer bo zaradi razmer v Sloveniji in po svetu verjetno ostala dlje, kot je načrtovala: “Trenutno sem v Tokiu, kjer življenje poteka normalno in lahko skoraj nemoteno treniram. Veliko pa je športnikov po vsem svetu, ki tega trenutno ne morejo. Krivično bi bilo organizirati tako pomembno tekmo ob tako različnih pogojih za treniranje. Poleg tega pa še vedno postavljam zdravje športnikov in vseh državljanov, katerih športniki so del olimpijskih iger, na prvo mesto.”

“Moja motivacija ostaja enaka kot prej. V svojem plezanju imam še veliko stvari, ki se jih da izboljšati, in to mi je v izziv. Ali bo letos sploh kakšna tekma ali ne, ne vpliva na mojo motivacijo. Pomembno je, da imam nek cilj in izziv, ki pa ni nujno tekmovalne narave,” dodaja 19-letna Gorenjka, aktualna svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, ki je priprave na letošnjo sezono začela z balvanskimi treningi, se februarja posvetila hitrosti, saj želi nadoknaditi zaostanek v tej disciplini, zdaj se znova posveča balvanom in krajšim smerem, pozneje pa bo vključila tudi treninge težavnosti, odvisno od poteka sezone, ki je v trenutnih razmerah precej negotova.

Nova tekmovalna sezona športnih plezalcev bi se morala začeti z evropskim prvenstvom v Moskvi konec marca, a ga je Mednarodna zveza za športno plezanje zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila za dva meseca, od 15. do 22. junija. Prav tako so zamaknili azijsko, avstralsko in afriško prvenstvo, na katerih naj bi se športne plezalke in plezalci v kombinaciji potegovali še za zadnje vozovnice za letošnje olimpijske igre. Začetek nove sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju je bil v načrtu za prvi aprilski konec tedna v švicarskem Meiringenu, a je tekma – skupaj s tisto v korejskem Seulu, predvideno za začetek maja – prestavljena na september oz. oktober. Mednarodna zveza je že pred časom odpovedala aprilski tekmi SP na Kitajskem, za zdaj še ostaja nespremenjen termin za prvo tekmo konec maja v Münchnu.

Čeprav se je zaradi pandemije novega koronavirusa vse ustavilo, se slovenska reprezentanca v športnem plezanju s prilagoditvami pripravlja na novo sezono. Kot je povedal selektor Gorazd Hren, so vse skupne akcije odpovedane, a vsi člani reprezentance individualno trenirajo oz. telesno pripravljenost ohranjajo doma. Tudi kandidata za olimpijsko vozovnico za prihodnje leto Jernej Kruder in Anže Peharc, ki je pripravil nekaj vaj za trening doma.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine