11.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Kitajska opozarja, da več držav diplomatsko bojkotira igre v Pekingu: “Za to bodo plačale.”

Piše: Damian Ahlin

ZDA, Avstralija, Združeno kraljestvo in Kanada so napovedale diplomatski bojkot športnega dogodka, da bi obsodile kršitve človekovih pravic na Kitajskem.

Kitajska vlada je v četrtek obsodila diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger, ki bodo februarja potekale v Pekingu, s strani ZDA, Avstralije, Združenega kraljestva in Kanade ter obljubila, da bodo za svojo odločitev “plačali”.

To, da ZDA, Avstralija, Združeno kraljestvo in Kanada uporabljajo olimpijsko platformo za politično manipulacijo, je nepriljubljeno, zato bodo te države neizogibno plačale ceno za svoja napačna dejanja, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Po ZDA in Avstraliji sta v sredo diplomatski bojkot športnega dogodka napovedali tudi Združeno kraljestvo in Kanada, da bi obsodili kitajske kršitve človekovih pravic.

Šport nima nič skupnega s politiko. Olimpijske igre so veliko srečanje športnikov in ljubiteljev športa, ne pa prizorišče, na katerem politiki prirejajo šov, je dodal predstavnik.

Igre naj bi potekale od 4. do 20. februarja, vendar naj bi zaradi omejitev vstopa tujcev na Kitajsko v Peking odpotovalo le malo svetovnih politikov. Prisoten bo tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sprejel povabilo kitajskega kolega Xi Jinpinga.

Francija bo na zimske olimpijske igre v Pekingu poslala politične predstavnike, je v četrtek napovedal francoski minister za izobraževanje in šport, čeprav bo vprašanje diplomatskega bojkota obravnavano na ravni Evropske unije, kot je povedal njegov kolega na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kršitve človekovih pravic na Kitajskem je treba obsoditi, ker obstajajo, vendar ko gre za športna tekmovanja, je treba znati imeti pravi odnos, je dejal minister za izobraževanje in šport Jean-Michel Blanquer.

Čeprav so ZDA, Avstralija, Združeno kraljestvo in Kanada napovedale diplomatski bojkot, je Blanquer napovedal, da Francija tega ne bo storila. Dogodka se bo udeležila tudi njegova namestnica na ministrstvu Roxana Maracineanu.

Francoski kancler Jean-Yves Le Drian je po prvem srečanju z novo nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock zagotovil, da bodo to vprašanje obravnavali Evropejci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine