16.8 C
Ljubljana
sreda, 8 maja, 2024

Kdo si sploh želi nogometne Superlige?

Piše: Samo Vidovič

Včeraj so se v medijih pojavile zgodbe o novi ideji Superlige, ki jo zelijo ustanoviti nekateri najboljši evropski klubi.

Avstrijski Kronen Zeitung je na svoji spletni strani Krone Sport objavil, da želi tik pred odločitvijo o daljnosežnih reformah Lige prvakov dvanajst velikih klubov iz Italije, Anglije in Španije spet obnoviti idejo o Superligi. Ta je seveda v nasprotju z resolucijo UEFA, načrtovano za ponedeljek.

Klubi, ki so zainteresirani za to ligo, naj bi bili Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, AC Milan, Inter, Juventus, Real Madrid, Atletico Madrid in Barcelona. Plan je sicer, da se v končni obliki formira liga šestnajstih ekip.

Tako nemški Bayern kot tudi francoski Paris SG nista vključena v ta plan. V včerajšnji spletni objavi na svoji fb strani se je UEFA zahvalila nemškim in francoskim klubom, ki so zavrnili povabilo.”Ta cinični projekt temelji na lastnih interesih nekaj klubov v nekem času, ko je družba pokazala več solidarnosti kot kdajkoli prej”, je objavila UEFA skupaj s španskimi, italijanskimi in francoskimi nogometnimi zvezami.

Oglasil se je tudi francoski predsednik Macron. Pozdravlja odločitev francoskih klubov.

Tudi angleška Premier League opozarja klube glede priključitve tej ligi. Pri tem se sklicujejo na statute lige, ki naj bi ravno to preprečevali.

Kritičen je tudi nekdanji kapeten Manchester Uniteda Gery Neville: “Manchester United, Arsenal in Tottenham letos niti niso v Ligi prvakov. Ali imajo potem pravico sodelovati v taki ligi?”, je povedal na tv postaji Sky.

UEFA sicer želi na sestanku v ponedeljek odločiti o povečanju Lige prvakov z 32 na 36 udeležencev in predstaviti nov model tekmovanja te lige.

Ko se je zdelo, da so največji evropski klubi in UEFA dosegli dogovor, se je očitno spet zapletlo. Zaenkrat je veliko govoric, špekulacij, kaj je v ozadju vsega tega. Nekateri omenjajo spor med predsednikom UEFA Čeferinom in predsednikom Juventusa Agnellijem. Kaj je resnica in kaj se bo dejansko z idejo o Superligi zgodilo, pa bomo videli.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine