22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Kajakašica Anja Osterman izpušča sezono: dojenček prihaja poleti

Piše: C. R., STA

Anja Osterman, naša najboljša kajakašica na mirnih vodah, s partnerjem Alanom Apolloniem, nekdanjim reprezentantom v sprintu na mirnih vodah, pričakuje naraščaj. Tako bo Ostermanova izpustila letošnjo sezono, so sporočili iz Kajakaške zveze Slovenije (KZS).

Tako je ne bo v boju za mesta v slovenski reprezentanci, ki sprinterje na mirnih vodah čaka v četrtek na Bledu, kjer bodo izbirne tekme potekale v okviru državnega prvenstva za člane.

“Odločila sem se, da na izbirni tekmi ne bom tekmovala, saj dojenček prihaja že poleti. V tej sezoni je tako poudarek na dobrem počutju in ohranjanju forme, trenutno me na treningih nosečnost ne ovira. Glede na to, da v športni karieri še nikoli nisem izpustila tekmovalne sezone, se te spremembe kar veselim. Junija se z Alanom odpravljava na krajše ‘zadnje’ počitnice v dvoje. Letošnja sezona bo za razliko od prejšnje družinsko obarvana,” je povedala Anja Osterman.

Kljub nosečnosti se je udeležila zimskih priprav v toplih krajih: “Priprave v Južni Afriki so potekale odlično, saj nisem vedela, kaj pričakovati. Na priprave sem se odpravila že v četrtem mesecu nosečnosti, sem pa hitro ugotovila, da se v kajaku super počutim in sem vse treninge odveslala z ekipo brez kakršnegakoli popuščanja,” je povedala.

Dodala je: “Trener je zelo zadovoljen z mojim veslanjem in pomirjen, saj je nosečnost tako mene kot njega nekoliko presenetila. Veliko smo se pogovarjali o naslednji sezoni tudi s celotno ekipo in vsi so prepričani, da mi bo želeno normo za olimpijske igre uspelo postaviti naslednje leto maja na dodatnih evropskih kvalifikacijah. Veseli me, da imam takšno podporo družine, ekipe, zveze in trenerjev.”

Vrača se Špela Ponomarenko Janić

V reprezentanco pa se vrača Špela Ponomarenko Janić, ki je lani nastopila le na svetovnih pokalih, v nadaljevanju sezone pa si je po več letih garanja vzela nekoliko daljši premor od tekmovanj. Tudi ona se je z družino odpravila v Južno Afriko, kjer je pod vodstvom soproga Stjepana Janića opravila kvaliteten trening.

“Južna Afrika je nadomestek za Avstralijo. Letalske karte za Avstralijo so namreč zelo drage, tako da nam ni preostalo drugega. Ena karta za Avstralijo je stala skoraj toliko kot pet kart za Južno Afriko. Ker pozimi veliko veslamo, imam rada, da je na pripravah toplo, zato smo se tudi odločili za priprave tam,” je povedala Špela.

Prvi cilj 41-letne kajakašice je uvrstitev v ekipo, nato pa osvojitev kvote za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Te bodo delili na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Duisburgu, na prizorišču, kjer je na svetovnih prvenstvih v sezonah 2007 in 2013 osvojila bronasti kolajni na 200 metrov.

Trening v zimskem obdobju je bil po mnenju izkušene kajakašice uspešen. “S treningi in s svojim veslanjem sem zadovoljna, predvsem zato, ker v tem po kar nekaj letih spet zelo uživam. Velik razlog za to je tudi dodaten trening, ki ga opravim pri Rehabu z Matejem Bombačem. Dal nam je nove izzive in usmeritve ter odprl pogled na to, kako še bolje pripraviti telo, da bo čim bolj učinkovito pri veslanju.”

Poleg nje bosta na izbirnih tekmah v članski konkurenci nastopili še Mia Medved, ki je letos izvrstno nastopala na mednarodni regati v Milanu, kjer je bila prva na 500 metrov in druga na 200 metrov, ter Ana Šteblaj, ki visoko cilja tudi v spustu na divjih vodah.

V konkurenci kajakašev bo na startu izbirnih tekem in državnega prvenstva več tekmovalcev, ki se bodo pridružili Joštu Zakrajšku in Roku Šmitu, ki že imata izkušnje z največjih mednarodnih tekmovanj. Zakrajšek, ki bo junija dopolnil 40 let, želi na svetovnem prvenstvu doseči kvoto za nastop na OI v Parizu, lani pa je odlično tekmoval tudi na 5000 metrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine