10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Kaj grozi nogometnim navijačem v Rusiji: ošpice, kužni klopi in črevesni paraziti

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vsem navijačem, ki se bodo odpravili v Rusijo na svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo od 14. junija do 15. julija, na spletnih straneh izdal posebno opozorilo, v katerem predstavlja morebitna zdravstvena tveganja, ki lahko prežijo na navijače med bivanjem v Rusiji, od ošpic, klopov do črevesnih parazitov.

“Množične prireditve, med katere sodijo tudi športne prireditve, lahko predstavljajo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni. Udeleženci, tekmovalci in navijači množičnih prireditev lahko nenamerno vnesejo različne povzročitelje nalezljivih bolezni iz domačega okolja. Zbolijo lahko posamezniki ali pa se pojavi izbruh nalezljive bolezni na področju množične prireditve oziroma v državi gostiteljici. Z vrnitvijo udeležencev domov se okužba lahko razširi tudi v druge države in sicer že med samim potovanjem ali po vrnitvi domov,” piše v opozorilu pred SP v Rusiji.

Nacionalni inštitut v opozorilo posebej izpostavlja, da se v zadnjih letih zaradi nezadostne precepljenosti v nekaterih državah po Evropi in izven nje ponovno pojavljajo številni izbruhi ošpic ter s tem povezano tveganje za obiskovalce mednarodnih množičnih prireditev, še posebej za necepljene osebe, ki ošpic niso prebolele. Potnikom svetujejo, da pred potovanjem preverijo ali so cepljeni proti ošpicam in se po potrebi cepijo.

Med tveganji so tudi klopi, ki lahko prenašajo različne bolezni, še posebej klopni meningoencefalitis in borelijo, ki sta endemični tudi v Rusiji.

Obiskovalcem SP v nogometu, ki nameravajo preživeti čas tudi v naravi, priporočajo, da se pred vbodi klopov zaščitijo z uporabo sredstev, ki odganjajo mrčes in z oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami. Pomembna je čimprejšnja odstranitev prisesanih klopov. Klopni meningoencefalitis je mogoče uspešno preprečiti s cepljenjem.

Nevarnost predstavljajo tudi črevesne nalezljive bolezni, ki imajo različne povzročitelje, viruse, bakterije, glive ali parazite. V večini primerov se pojavijo prebavne težave, kot so slabost, bruhanje, driska, krči v trebuhu, povišana telesna temperatura. Zaradi izgube tekočine lahko hitro pride do izsušitve.

Črevesne nalezljive bolezni se prenašajo z uživanjem kontaminirane hrane in vode, lahko pa tudi s stikom z okuženimi osebami ter z dotikanjem onesnaženih površin.

Za preprečevanje okužb s povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni priporočajo uživanje varne hrane in tekočin ter izvajanje splošnih higienskih ukrepov, kot so redno in temeljito umivanje rok, še zlasti pred pripravo in uživanjem hrane ter po uporabi sanitarij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine