12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Jutri vroča nogometna tekma v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo: Slovenija meri moči s Hrvaško!

Piše: Samo Vidovič

Slovenska nogometna reprezentanca začne jutri s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2022 v Katarju. Slovenija igra v skupini H, kjer so se še Hrvaška, Rusija, Slovaška, Ciper in Malta. Prvi nasprotnik naših so sosedje iz Hrvaške. 

Do sedaj sta se reprezentanci v medsebojnih tekmah srečali devetkrat. Hrvaška je veliko uspešnejša, saj je zmagala šestkrat. Trikrat pa je bil rezultat neodločen. Prva medsebojna tekma je bila 19. junija 1991, nekaj dni pred razpadom bivše države, v Murski Soboti. Zanimivo je, da HNS to tekmo šteje za uradno, NZS pa ne. Kasneje sta bili reprezentanci dvakrat v isti kvalifikacijski skupini za evropsko in enkrat za svetovno prvenstvo. Odigrali pa sta še dve prijateljski tekmi.

Od vseh tekem s Hrvaško se Slovenci najraje spomnimo tiste iz leta 1997 v Splitu, ko je Primož Gliha dal tri gole za remi 3:3. Najbolj boleč pa je bil poraz v Ljubljani leta 2003, ko je naša reprezentanca v odločilni tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo izgubila z 0:1.

Ali lahko jutri v Ljubljani Slovenija preseneti in prvič premaga Hrvaško? Možnosti za to vsekakor so. Naša reprezentanca po vrnitvi selektorja Matjaža Keka igra boljše kot v prejšnjih letih. To se je videlo tudi v lanski Ligi narodov, kjer je v svoji skupini osvojila prvo mesto, pred favoriziranimi Grki. Za zmago pa se bo moralo “poklopiti” nekaj dejavnikov. V prvi vrsti disciplinirana igra v fazi obrambe. Potem razpoložen vratar. V ofenzivi pa bo treba izkoristiti kakšno situacijo pred golom gostov. Priložnosti za gol verjetno ne bo veliko.

Hrvaška reprezentanca je individualno gotovo močnejša in je jutri velik favorit. Nekateri njihovi igralci igrajo v najboljših evropskih klubih. Vendar je tudi res, da po izvrstnem uspehu na svetovnem prvenstvu pred tremi leti niso več na tistem nivoju. Nekaj igralcev se je takrat iz reprezentance poslovilo, tako da so tudi v procesu ustvarjanja nove ekipe.

Naslednja kvalifikacijska tekma Slovenije bo v soboto, ko naši gostujejo v Rusiji. V torek pa sledi gostovanje na Cipru. Kvalifikacije se bodo potem nadaljevale prvega septembra, ko bo Slovenija igrala doma proti Slovaški in tri dni kasneje proti Malti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine