4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Judoistka Tina Trstenjak bronasta na SP v Bakuju v kategoriji do 63 kg

Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Bakuju osvojila 13. kolajno za slovenski judo in že svojo četrto zaporedno na tovrstnih tekmovanjih. V kategoriji do 63 kg je v boju za bron s končnim prijemom premagala Kubanko Maylin del Toro Carvalhos.

V Azerbajdžanu je še vedno živ zoroastruizem, starodavna religija, ki jo častijo z večnim ognjem, ki gori na tukajšnjih nahajališčih plina. Slovenska odprava pa se je v nadaljevanju niza nabiranja kolajn tudi tokrat zanašala na svojo prvo šampionko Tino Trstenjak in njenega stratega Marjana Fabjana, ki skrbita za vroče slovenske uspehe. Ta dva tudi tokrat nista razočarala.

Tekmica za kolajno, ki je dopoldan izločila že Andrejo Leški, je bila še kako nevarna tudi za Trstenjakovo. Edini medsebojni dvoboj letos 24. februarja v Düsseldorfu je takrat dobila aktualna panameriška prvakinja s Karibov.

Tokrat se je dvoboj sicer razvijal drugače in 1:45 minute pred koncem je bila Kubanka prisiljena, da se odpre, saj je prejela že drugi opomin in grozila ji je diskvalifikacija. V zadnji minuti je drugačen način borbe kaznovala 24-letna Slovenka, v parterju stisnila tekmico v končni prijem in ga držala potrebnih 20 sekund.

“Vedela sem, da je fizično močna, poznam jo tudi s priprav in s trenerjem sva pripravila posebno taktiko, saj sem vedela, da je fizično izredno pripravljena. Skušala sem uničiti njen slog borbe in na srečo se je izšlo,” je o boju za bron razkrila slovenska šampionka.

Najtežji dvoboj je v nacionalni gimnastični dvorani, kjer je Sašo Bertoncelj na premiernih evropskih igrah Sloveniji priboril edino zlato odličje, imela Trstenjakova v polfinalu proti Japonki Miku Tashiro. Ta je ena najneugodnejših tekmovalk za štajersko borko. Slovenska olimpijska in nekdaj tudi svetovna prvakinja prav Tashirove še nikoli v karieri ni premagala, nasprotnica iz Dežele vzhajajočega sonca pa je razmerje zmag in porazov zvišala že na 6:0.

Tokrat je bil v izenačenem dvoboju odločilen vazari 1:45 minute pred koncem, 24-letna Tashirova pa je nato pokazala vse svoje izkušnje in prednost obdržala do konca. Po porazu se je bilo seveda težko pripraviti na boj za bron. “To sem skušala pozabiti in se pripraviti,” je po tekmi povedala Trstenjakova, ki ne skriva, da je SP le vmesni cilj na poti do olimpijskih iger v Tokiu 2020.

O porazu z Japonko pa: “Japonci so zelo dobri ‘tehničarji’ in izkoristijo vsak napačen korak. To se je zgodilo tudi danes. Stopila sem narobe in takrat me je vrgla. Vse do tega sem dobro kontrolirala borbo in tudi Japonka ni pokazala kaj posebnega. Tudi moja borba ni bila slaba.”

Pojavlja se vprašanje, ali bi morala Trstenjakova spremeniti svoj način borbe, a sama to zavrača. “Napadanje je moj stil. Sem manjša in hitrejša od tekmic. To, kar imam, moram obdržati in še nadgraditi.”

Celjanka je suvereno opravila z dopoldanskim delom. Po prostem uvodnem krogu je ugnala Britanko Amy Livesey. To je tekmovalka Sankakuja v zadnjih treh letih premagala vsakič po enkrat, danes pa razmerje zmag in porazov povišala na 4:0. Odločil je met za vazari tik pred koncem dvoboja in Slovenka je vodstvo rutinirano obdržala.

“Običajno imam v uvodu več težav. Malo pazim, ne tvegam, a tudi tokrat sem izkoristila priložnost, tekmico vrgla in to je bilo dovolj,” je o uvodnem dvoboju povedla slovenska športna junakinja dneva.

Predčasno sta morali nato s tatamija Španka Isabel Puche po metu in Avstrijka Kathrin Unterwuzacher po končnem prijemu v parterju. “Seveda ne moreš vnaprej napovedati zmage, a pričakovala sem obe, čeprav za Avstrijko vem, da je fizično zelo močna. Od decembra ni tekmovala, vseskozi je trenirala po poškodbi in prišla sem v odlični formi. Sama pa spet nisem želela preveč tvegati in hvala bogu se je dobro izšlo.”

V velikem finalu je Francozinja še Clarisse Agbenenou še enkrat več dokazala, da je najboljša na svetu in z metom za ipon gladko ugnala Japonko Tashirovo. Drugo bronasto kolajno je osvojila Nizozemka Juul Franssen.

V ponedeljek bo slovenske barve v Bakuju branil David Kukovica v kategoriji do 90 kilogramov. Slovenci pa bodo navijali tudi za Mihaela Žganka. Ta je lani Sloveniji v tej kategoriji s srebrom na SP v Budimpešti priboril prvo moško kolajno v zgodovini sploh, nato pa dobil “nespodobno povabilo” iz Turčije, zamenjal potni list in zdaj zastopa novo državo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine